Banner nienke
Terug naar start
Arnon Grunberg - Tirza (2006) *****
De verstikkende liefde van een vader voor zijn dochter

Wat doet een boek van Arnon Grunberg op een site waar het met name over misdaadromans gaat? Om die vraag beantwoord te krijgen, zul je toch echt zelf het boek moeten lezen.
Dan zul je het hopelijk met mij eens zijn dat de ontknoping verrassend is, maar wel (in tegenstelling tot een aantal andere romans van hem) geloofwaardig.
Misschien zul je net als ik de passage waarin (tussen de regels door) verwijzingen worden gegeven naar de afloop van het verhaal herlezen om tot de conclusie te komen dat je deze wending niet had verwacht.

Doordat het verhaal consequent vanuit de hoofdpersoon (de vader) is beschreven, krijgen we een erg eerlijk en behoorlijk gedetailleerd beeld van hem. Uiteraard ontbreken ook de hilarische momenten niet, want daar is het een boek van Grunberg voor. Met name de dialogen tussen de hoofdpersoon en zijn echtgenoot zijn tragikomisch.
Ik vind dat hij zich heel goed in de hoofdpersoon verplaatst en dat ook de andere personen raak worden getypeerd.

De hoofdpersoon is een echte loser; op zijn werk hebben ze hem niet meer nodig, zijn vrouw vindt hem de moeite niet meer waard, zijn oudste dochter heeft hem niet meer nodig en gaandeweg komt hij erachter dat ook Tirza, de jongste dochter best zonder hem kan; zij gaat met haar vriendje een paar maanden naar Afrika. Ook zijn spaargeld is hij kwijtgeraakt.
Dat laatste kan hij eveneens niet verwerken met alle consequenties van dien.

Fantasie en werkelijkheid gaan (zoals in meer romans van Grunberg) door elkaar heen lopen, zo denkt hij dat de vriend van Tirza, de terrorist Mohammed Atta is.
Op zoek naar Tirza in Afrika kan hij zijn vadergevoelens kwijt bij een meisje dat zijn gezelschap zoekt. Maar ook haar moet hij uiteindelijk loslaten als hij terugkeert naar Nederland.
Het is mijns inziens terecht dat deze roman voor diverse prijzen is genomineerd.
De vijf sterren die ik het toeken zijn dan ook meer dan verdiend.

Vijf sterren : van harte!

Tirza