3 redenen om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren

Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd aan een gebouw door een bouwtechnisch ingenieur. De resultaten van de keuring worden samengevat in een bouwkundig rapport. Dit rapport is vervolgens een officieel bewijs van de bouwtechnische- en installatietechnische staat van een gebouw. Het laten uitvoeren van een keuring kost geld, maar het is dat geld vaak meer dan waard. Lees hier verder over wat een bouwkundige keuring is en waarom je dit zou laten uitvoeren.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een keuring van een woning, een bedrijfspand of een ander gebouw. De bouwtechnische ingenieur kijkt naar de staat van onder andere de fundering, de kelder, de trappen de kozijnen, het schilderwerk, de verwarmingsinstallatie, de riolering de waterleiding en de keuken. De uitkomst wordt samengevat in een bouwkundig rapport en gepresenteerd aan de opdrachtgever. Hierin wordt ook duidelijk gemaakt wat er in de toekomst moet gebeuren om het bouwwerk in een goede staat te brengen en welk onderhoud moet worden uitgevoerd om het zo te houden. 

3 redenen om een keuring aan te vragen

Bouwkundige keuringen worden aangevraagd in situaties waarin een partij om een bepaalde reden wil weten wat de staat van een bouwwerk is. Er zijn verscheidene redenen waarom dat interessant kan zijn en hier hebben we de 3 meest voorkomende samengevat.

  1. Je wilt een huis kopen

De belangrijkste reden waarom particulieren een bouwkundige keuring aanvragen is om te zien in welke staat het huis verkeert dat ze willen kopen. Het is goed mogelijk dat de ingenieur dan gebreken tegenkomt die anders nooit waren gevonden. In dat geval kan het bouwkundig rapport gebruikt worden om te onderhandelen over de prijs. Het is alleen al verstandig om zeker te stellen dat je later niet voor verrassingen komt te staan.

  1. Je wilt een huis verkopen

Wil je jouw woning juist verkopen? Ook dan kan een bouwkundige keuring helpen. Als jij dit al hebt laten uitvoeren en je kunt dit presenteren aan de potentiƫle koper, dan is de kans dat je huis sneller verkoopt groter. Je komt eerlijk over en geeft de koper een duidelijk inzicht in de bouwtechnische staat van de woning die je verkoopt. Dat geeft de koper ook het gevoel dat je eerlijk bent en een eerlijke prijs vraagt.

  1. Je wilt een hypotheek aanvragen

Banken en verzekeraars vragen soms ook om een bouwkundige keuring voordat je bij hen een lening of verzekering kunt krijgen. Kies dan een bouwtechnische ingenieur uit die rapporten uitbrengt die door alle verzekeraars en de Nationale Hypotheek Garantie worden geaccepteerd.

De uitgaven vraag je terug

Er zijn dus goede redenen om een keuring aan te vragen van een woning voordat je deze koopt of verkoopt. De kosten liggen gemiddeld rond de 400 euro. Dit geld kun je fiscaal terugvragen als je de keuring hebt aangevraagd omdat je deze wilt kopen. Heb je hem daadwerkelijk gekocht, dan doe je dat in het jaar dat de transactie plaatsvond.

Dit bericht is geplaatst in Wonen. Bookmark de permalink.