4 manieren om duurzamer te ondernemen

Duurzaam ondernemen. Bedrijven komen er vandaag de dag niet meer onderuit. De bewustwording over klimaat- en milieuproblemen wordt namelijk steeds groter. Tijd om als bedrijf actie te ondernemen dus! Gelukkig zijn er – ook binnen jouw organisatie – makkelijk stappen te ondernemen. In deze blog delen wij er een aantal om mee te beginnen. Veel succes gewenst!

1. Duurzame verpakkingen

Niemand komt er onderuit: verpakkingen. In de supermarkt. In een witgoedzaak. In de boekhandel. Zo goed als elk nieuw product wordt, gratis en voor niets, met een plastieken omhulsel geleverd. Dat kan natuurlijk anders. De afgelopen jaren zijn er al vele initiatieven gestart om duurzame verpakkingen te gebruiken. Deze worden bijvoorbeeld geproduceerd door bedrijven, zoals: Daklapack. De materialen die hierbij gebruikt worden zijn beter te recyclen of veroorzaken – als zwerfafval – minder schade.

2: Distribueer het product efficiënt

Meubelgiganten, zoals: IKEA en Leen Bakker, hebben het slim bekeken. Zij leveren hun producten veelal in pakketten. Klanten wordt gevraagd om hun kasten, bedden en andere meubelstukken zelf in elkaar te zetten. Hoewel dit misschien niet de meest klantvriendelijke keuze is, is dit wel één die bijdraagt aan een beter milieu. Al die vrachtwagens verplaatsen namelijk veel minder lucht, waardoor ze slechts minimaal de weg op hoeven. Dat valt wel weer aan de klant te verkopen.

3. Maak het gebruik duurzamer

Zelf duurzaam ondernemen is natuurlijk één ding. Produceert jouw organisatie echter gebruiksartikelen? Dan kun je ook het duurzame gebruik ervan stimuleren. Stel: je maakt wasmiddel of wasmachines. Door een product te ontwerpen die al bij een lage temperatuur schoon wast, draag je indirect bij aan een milieuvriendelijke wereld. Dit is niet alleen mooi voor de toekomst, maar ook voor het imago van jullie bedrijf.

4. Gebruik energiezuinige apparaten

Ieder bedrijf maakt gebruik van apparatuur tijdens het werk. Van een simpele gloeilamp tijdens de kantooruren tot een enorme installatie in het productieproces: het kan allemaal een stuk duurzamer. Is een apparaat binnenkort aan vervanging toe? Oriënteer vandaag nog op modellen met een groen energielabel. Denk hierbij het liefst aan A, A+ of nog hoger. En dat mag allemaal best wel een beetje duurder zijn. Het verdient zich namelijk zeker een keer terug.

Dit bericht is geplaatst in Zakelijk. Bookmark de permalink.