4 nuttige tips bij de keuze van een incassobureau

Het komt helaas veel te vaak voor dat debiteuren het betalingstermijn niet nakomen. Toch heb jij als bedrijf je aan de afspraken gehouden en wil je daarvoor betaald worden. Wanneer dit het geval is kan je gebruik maken van een incassobureau. Incassobureaus kunnen er voor zorgen dat jouw debiteuren wel betalen. De juiste keuze van incassobureau is hierbij erg belangrijk. In deze blog lees je een aantal handige tips.

Luister naar ervaringen van anderen

Gebruik maken van ervaringen van anderen kan van groot belang zijn. Misschien ken je mensen in je netwerk die ervaring hebben gehad met een incassobureau of kijk anders op internet naar recensies. Hebben zij een goede ervaring gehad? Kregen ze goed advies? Heb je een vast contactpersoon? Ook ervaringen van debiteuren kunnen van belang zijn. Je wilt natuurlijk niet dat je klantrelaties verslechteren door het inschakelen van een incassobureau. Wanneer je op internet recensies zoekt kijk dan ook vooral naar klachten bij specifieke bedrijven die jij op het oog hebt.

Heeft het bureau een NVI keurmerk?

Kijk van tevoren altijd of het incassobureau NVI keurmerk heeft. Dit is de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen. Aan dit keurmerk kun je zien of je kunt vertrouwen op de kwaliteit van het bureau.

Doe vooraf goed onderzoek

Voordat je een overeenkomst aangaat met een incassobureau is het nog van belang om rekening te houden met een aantal zaken:

  • Hoe hoog is het slagingspercentage?
  • Hoe lang duurt de procedure?
  • Wat zijn de kosten wanneer de incassoprocedure niet slaagt?
  • Neemt het incassobureau ook vervolgstappen?
  • Wat wordt er gedaan aan het behouden van de klantrelatie?

Maak duidelijke afspraken met het incassobureau

Wanneer je een bureau gevonden hebt waar je een goed gevoel bij hebt, zorg dan dat je goede afspraken maakt. Veel incassobureaus werken met het no cure no pay principe. Hierdoor kan het zijn dat ze veel druk gaan zetten op de debiteur om het geld te betalen, want als jij je geld niet krijgt krijgen zij ook niet betaald. Dit kan zorgen voor het verslechteren van de relatie met je klant en dat is het laatste wat jij als bedrijf wil. Maak daarom duidelijke en goede afspraken over de omgang met de klant. Daarbij is het ook belangrijk om goede afspraken te maken over de kosten. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de kosten die je maakt voor het innen van de incasso. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Dit bericht is geplaatst in Financieel. Bookmark de permalink.