Alles wat je moet weten over brandblussers

U vergeet bijna dat ze er hangen en ziet ze niet eens meer wanneer u er voorbij loopt. Een controle laten doen door Safety Service Leusink? Komt nog wel. Echter, wanneer het onverwachts mis gaat kunt u ze niet snel genoeg vinden. Brandblussers. Groot en rood voor de herkenbaarheid. Iedereen moet er een hebben. U wilt toch niet het risico lopen dat u slecht bent voorbereid? Laat uw brandblusser keuren en voorkom fouten door uw kennis wat op te schonen!

Brandklassen

Voordat we de verschillende soorten brandblussers langs kunnen gaan, moet u de verschillende brandklassen kennen. Ja, er bestaan verschillende soorten branden! Het loopt van A tot F: Brandklasse A is voor vaste stoffen, zoals hout, papier en textiel. Brandklasse B is voor vloeistoffen. Denk daarbij aan benzine, diesel en en was. Brandklasse C is voor gassen. Daartoe behoren onder andere propaan, butaan en aardgas. Brandklasse D is voor metaal. Dit is natuurlijk een lange lijst, maar u kunt bijvoorbeeld denken aan aluminium. Brandklasse E is voor elektrische installaties en brandklasse F voor vetten en (frituur)olie.

Waterblusser

Deze blussers bevatten, zoals de naam al zegt, water. Maar in zo’n blusser wordt een additief aan het water toegevoegd. Dit additief zorgt ervoor dat waterdruppels zich beter kunnen verspreiden over het vuur. Een waterblusser is geschikt om branden mee te doven die in klasse A voorkomen. Dit zijn dus branden op vaste stoffen, zoals hout en papier.

Schuimblusser

Schuimblussers bevatten ook water, maar naast water kunt u er ook een schuimvormend middel in terug vinden. De oplossing mengt zich bij de sproeikop met lucht. Hierdoor kunt u langer blussen. U gebruikt een schuimblusser wanneer u te maken hebt met een brand die in klasse A, B of F voorkomt.

Poederblusser

Deze brandblussers bevatten een chemisch poeder. Dit verstikt het vuur en werkt snel. Ze zijn daarnaast ook vorstbestendig! Deze soort blusser is geschikt voor branden die voorkomen in klasse A, B, C of D. Een nadeel van dit soort, is dat de brandblusser na het blussen een rommeltje achterlaat.

Inspectie en keuring

Om ervoor te zorgen dat u geen verrassingen staan te wachten, is het enorm belangrijk dat u uw brandblussers regelmatig laat controleren. Het is zelfs zo belangrijk dat het verplicht is! Als bedrijf ben je sinds 2010 het verplicht om uw brandblusser elke twee jaar te laten keuren. Dit moet gebeuren door een erkend bedrijf. Safety Service Leusink is zo’n bedrijf. Hier zijn eenmalige keuringen, maar ook onderhoudscontracten mogelijk! Houd veiligheid altijd voorop.

Dit bericht is geplaatst in Beveiliging. Bookmark de permalink.