Alles wat u moet weten over autobanden en banden wisselen

Banden wisselen komt ieder voor en na jaar weer terug. Wanneer de temperatuur daalt tot onder de 7°C is het aan te raden om winterbanden onder u auto te laten monteren. Hierdoor kunt u in de winter veilig op pad met de auto. Als de temperatuur boven de 7°C is kunnen de zomerbanden weer onder de auto. Daarnaast zijn er ook nog de all-season banden. Het is van belang dat u ieder seizoen weer goed kijkt naar uw banden. Er zit namelijk een groot verschil tussen de zomer en winter autobanden. Het seizoen speelt dus een belangrijke rol voor het verwisselen van banden. In deze blog vertellen we u graag wat meer over de verschillende soorten banden. Met als doel dat u altijd zo veilig mogelijk de weg op gaat. 

Het verschil tussen winter en zomerbanden 

Zoals hierboven al benoemd zijn er verschillende soorten banden. Iedere band heeft zijn eigen ‘’karakter’’. Zowel winter als zomerbanden zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw auto. Het enige contact met de weg verloopt namelijk via de banden. Zij brengen u dus van A naar B. Winterbanden bieden meer grip doordat ze een ander profiel hebben met extra lamellen. Bij het profiel van een zomerband moet er veel meer kracht uitgeoefend worden om het profielblok te vervormen. De lamellen bieden niet alleen meer grip op sneeuw, maar ook op een nat wegdek. Helaas komt dat natte wegdek regelmatig voor in Nederland. Winterbanden zorgen dus voor extra veiligheid tijdens minder goede weersomstandigheden. 

Wat zijn all-season banden?  

Naast de winter en zomerbanden zijn er dus ook nog 4-seizoenenbanden, oftewel all season. Deze banden zijn een combinatie van winter en zomerbanden. Ze bieden betere voordelen dan een zomerband, maar ook tekortkomingen ten opzichte van een winterband. Tekortkomingen op het gebied van zijdelingse grip in de sneeuw en tractie. Wij raden u niet aan all-season banden te gebruiken wanneer u op wintersport gaat. Grip zou namelijk al snel te kort gaan schieten op besneeuwde hellende wegen. Voor in een vlak land als Nederland kunnen all-season banden wel geschikt zijn. Het is dus ook persoonlijk welke banden het beste bij u passen op een bepaald moment. 

Uw banden wisselen 

Professioneel auto onderhoud vindt u bij een erkende autogarage. Hier streeft men ernaar dat u zo veilig mogelijk de weg op gaat met de auto. Juiste banden zorgen daar voor. Mocht u vragen hebben over uw banden of wilt u graag uw banden laten wisselen, dan kunt u altijd contact opnemen met een erkende autogarage bij u in de buurt! 

Een onderhoudsbeurt wordt door de fabrikant van een auto voorgeschreven. Dit kan een grote beurt, maar ook een kleine beurt zijn. Een grote beurt is dus een beurt waarbij alle onderdelen van de auto worden gecontroleerd. Dit met als doel dat uw auto in goede conditie blijft en u veilig de weg op kunt. Wij raden u niet aan te besparen op een onderhoudsbeurt. Wanneer u uw auto niet goed onderhoud kunnen slijtagedelen extra gaan slijten. Dit kan dan weer zorgen voor duurdere en grotere reparaties. Een onderhoudsbeurt is niet alleen beter voor uw portemonnee, maar ook voor de levensduur van uw auto! 

Grote beurt voor uw auto
Wij kunnen niet precies zeggen wanneer uw auto toe is aan een grote beurt. Dit is namelijk afhankelijk van meerder aspecten. Denk daarbij aan de leeftijd van de auto, het type, de kilometerstand en het aantal kilometers dat u rijdt per jaar. Gelukkig gaan de auto’s van tegenwoordig langer mee dan de auto’s van vroeger. Wij raden daarom aan om ongeveer om het jaar te kijken of uw auto toe is aan een grote beurt. Extra informatie over wanneer u auto een onderhoudsbeurt moet hebben kunt u lezen in het instructieboekje van uw auto.   Het is niet zo dat wanneer een auto weinig tot niet rijdt er vervolgens niks aan kan mankeren. Want wanneer een auto te lang stil staat kunnen bijvoorbeeld de banden gaan vervormen of uitdrogen. Houd voor stilstaande auto’s dus ook om het jaar aan. 

Het verschil tussen een kleine en een grote beurt
Een onderhoudsbeurt kan dus verdeeld worden in een kleine en een grote beurt. Hieronder leggen wij u graag uit wat onze monteurs precies controleren tijdens welke beurt. 

Bij een kleine onderhoudsbeurt controleren onze monteurs op onderstaande punten. Dit gebeurt zeer zorgvuldig en volgens vaste routine, waardoor we geen dingen over het hoofd kunnen zien. 

-Accu en verlichting

-Uitlaat en katalysator

-Bijvullen ruitensproeier- en koelvloeistof

-Vervangen oliefilter

-Inspectie banden en remmen

-Controle schokdempers

-Controle ruiten en ruitenwissers

-Olie verversen

Bij een grote onderhoudsbeurt krijgt uw auto de volledige controle. De punten hieronder zijn een aanvulling op de kleine beurt. 

-Vervangen brandstoffilter

-Controle op slijtage gevoelige onderdelen

-Vervangen interieurfilter

-Inspectie motor, brandstoftank, gasbediening en versnellingsbak.

-Vervangen bougies

-Vervangen luchtfilterEen grote beurt duurt ongeveer 3 a 4 uren. In de tijd dat uw auto door ons wordt gecontroleerd kunnen wij zorgen voor vervangend vervoer. Als u meer informatie wilt over een onderhoudsbeurt dan kunt u gerust contact met ons opnemen.

Dit bericht is geplaatst in Vervoer. Bookmark de permalink.