Belangrijk werk achter de schermen

Achter de schermen werken is soms behoorlijk ondankbaar. Iedereen kijkt naar het eindresultaat, de persoon of het werk dat op de voorgrond te zien is. Maar dat er achter de schermen ook keihard gewerkt is door minstens zo veel mensen, en op minstens zulke belangrijke fronten, dat wordt niet snel gezien. Is dat erg? 

In de spotlights

Sommige mensen lijken te zijn geboren voor de spotlights. Ze staan maar wat graag volop in de belangstelling, en schromen niet om op de voorgrond te treden. Denk maar eens aan artiesten en presentatoren: mensen die op hun best zijn als alle ogen op hen gericht zijn. Maar ook op de werkvloer op heel andere gebieden kom je hen tegen. De architect die maar wat graag vertelt waar zijn of haar inspiratie vandaan komt en hoe heerlijk het is om de plannen omgezet te zien worden in een echt gebouw. Of de directeur, die er geen probleem mee heeft om namens het hele bedrijf op de voorgrond te treden en namens hen het woord te doen.

Lang niet iedereen heeft dit van nature in zich, en misschien is dat maar goed ook. Het zou nogal dringen worden in die spotlights als iedereen erin zou willen staan, tenslotte. Soms hoort het bij je functie om op de voorgrond te treden, maar zit het helemaal niet in je karakter. Het valt dan nog niet mee om dit goed onder de knie te krijgen, menig manager volgt cursussen om deze kwaliteiten verder te ontwikkelen.

Bewust achter de schermen

Naast de groep mensen die graag in de aandacht staat, staat een veel grotere groep mensen die liever op de achtergrond blijft. Zij hoeven niet zo nodig op de voorgrond te treden, laat hen maar lekker gewoon hun werk doen. Gaat er iemand anders ‘met de eer strijken’? Geen probleem, liever dat een ander het doet dan dat zij zelf in de aandacht staan.

Achter iedere artiest schuilt een heel team van dit soort mensen. Maar ook in heel andere beroepen kom je hen tegen. Denk nog eens even aan de eerdergenoemde architect. Hij of zij maakt de plannen en presenteert ze, om vervolgens trots iets te vertellen over het eindresultaat. Voordat er echter überhaupt gebouwd kan worden zijn er tal van andere mensen met het project bezig geweest. Heeft er terreinverharding plaatsgevonden bijvoorbeeld, nadat een advies en ingenieursbureau zijn berekeningen heeft uitgevoerd. Onmisbaar werk op de achtergrond, door mensen die het over het algemeen wel prima vinden om buiten de spotlights hun ding te doen.

Dit bericht is geplaatst in Zakelijk. Bookmark de permalink.