Belangrijke vitamines voor ouderen

De behoefte aan vitamines veranderd, naarmate we ouder worden. Dit is logisch, omdat bij mensen op een oudere leeftijd meer verschillende veranderingen plaats vinden. Bijvoorbeeld in de stofwisseling, botten, gewrichten en huid. Door deze veranderingen heeft het ouder wordende lichaam minder energie en kan het lichaam behoefte hebben aan extra voedingsstoffen. Om dit toch op peil te houden, hebben ouderen meer vitamines en mineralen nodig. Het is van belang om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan deze vitamines en mineralen, maar ook zijn supplementen hierbij een belangrijke aanvulling.

Enkele belangrijke vitamines

Vitamines zijn net als mineralen, kleine stoffen die zorgen voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. De meeste vitamines krijgen we binnen door gevarieerd te eten. Het lichaam is niet in staat om zelf alle vitamines aan te maken, daarom heeft iedereen hier aanvulling op nodig. Welke voedingsbehoefte en supplementen een lichaam nodig heeft, is afhankelijk van de persoonlijke gesteldheid en leefstijl. Naarmate we ouder worden is de behoefte aan vitamine D en vitamine B12 verhoogd. Het blijkt dat deze vitamines één van de belangrijkste vitamines zijn voor ouderen. 

Vitamine D

Vitamine D is van belang voor het behoud van sterke spieren en botten. De belangrijkste bron hiervan is zonlicht. Ook kan vitamine D met de voeding worden opgenomen. Een tekort hieraan kan leiden tot botontkalking, een verminderde afweer en zwakkere spieren. Ouderen die te weinig vitamine D binnenkrijgen, hebben vaak moeite met opstaan en traplopen. Een tekort kan ook vermoeidheid tot gevolg hebben. Vitamine D in supplementen helpt bij aanvulling van de voeding, bij tekorten of bij een verhoogde behoefte. Hiermee worden botten, spieren en de weerstand op een perfecte manier ondersteund. 

Vitamine B12

De opname van vitamine B12 neemt af naar mate we ouder worden. Ongeveer een kwart van de Nederlandse ouderen heeft last van een vitamine B12 tekort. Een belangrijke oorzaak hiervan is, de verminderde opname van vitamine B12 in de darm. Dit kan komen door een maagslijmvliesontsteking, waardoor de maag vitamine B12 niet goed kan voorbewerken en waardoor deze minder goed kan worden opgenomen in de darm. Vitamine B12 in supplementen kan, voor een klein deel, zonder voorbewerking worden opgenomen.   

Wat zijn multivitaminen?

Multivitaminen zijn een complete aanvulling op de voeding. Dit komt doordat een multivitamine een supplement is die bijna alle vitamines en mineralen bevatten. Multivitaminen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules, poeders of vloeistoffen. Multivitaminen helpen het lichaam groeien, herstellen en goed functioneren. Ook helpen ze met het op peil houden van de weerstand en kunnen een aanvulling zijn op de dagelijkse voeding. Voor ouderen zijn multivitaminen van belang, omdat de opname van vitamine B12 afneemt naar mate ouder worden. Ook kunnen ze behoefte hebben aan vitamine D. Een voorbeeld van multivitaminen is de Premium Multi Support, deze bevat alle belangrijke vitaminen én is een goede aanvulling op het dagelijkse leven.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.