Configureer de inpaktafel in een paar simpele stappen.

Uit functioneel oogpunt gezien is ieder inpakstation inzetbaar, maar om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken is het verstandig enkele configuratie stappen door te nemen. Iedere inpakruimte vereist een eigen aanpak om problemen te voorkomen. Daarom heeft iedere verpakkings- en verzendafdeling werkstations die variëren in grootte en omvang, al naar gelang de verpakking werkwijze.

Het is een veel voorkomende fout dat men het werkstation uitsluitend richt op de opslag van benodigdheden. Door het op een juiste manier belichten van de verpakkingsfunctie en goed naar het onderhandelings- plan te kijken, zorgt voor extra efficiëntie en verhoogt de productiviteit door extra handelingen te verminderen. Het goed functioneren van een inpaktafel vereist ook een goed georganiseerde verpakking voorraad.

Voorafgaande stappen om een goed werkstation te ontwerpen.

Schrijf een functieomschrijving voor uw inpakwerk plek.

  • Ontwerp een productieproces voor de werktafel.
  • Maak een plan, zodat het geheel op een juiste manier integreert in het inpaksysteem.
  • Stel een gedetailleerde lijst van apparatuur en materiaal samen die men erin wil opslaan.
  • Documenteer de verpakking procedure en strategie.
  • Ontwerp het gewenste model.


De meest efficiënte verpakkingssystemen staan meestal gerangschikt in rechte doorstroom patronen. De inpakker krijgt hierdoor makkelijk toegang tot de bestellingen aan één kant van de werktafel. Hierdoor is een gedeelte van het tafelblad toegewezen om te continueren en te controleren. De rest van het werkgedeelte blijft vrij om items in de doos te plaatsen, te sluiten, te labelen en klaar te zetten voor verzending. Kortom, je kan niet zonder een inpaktafel.

De opslag op en rond de inpaktafel is te verdelen in vijf segmenten.

1. Boven de tafel.
2. Onder de tafel.
3. Linkerkant.
4. Rechterzijde.
5. Achterzijde met het verpakkingsmateriaal.

Boven met de tafel opslag is de meest beduidende ergonomische opslagruimte, waar items en apparatuur zijn gestald die de hoogste prioriteit hebben om mee te werken. Onder is de tafel opslag geschikt als bulk, zoals rollen, vellen en lectuur. Ideaal voor opslag, maar niet geschikt om items in op te bergen die bekeken moeten worden. De linker- en rechterkant zijn belangrijk voor de aan- en afvoer, door bijvoorbeeld karren en lopende banden.

Tot slot: Het uiteindelijke ontwerp eindigt meestal in een compromis, waarin men een aantal gewenste functies kiest. Experimenteren en flexibiliteit helpt bij het vinden in het creëren van de beste werksituatie.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.