De kracht van Koudgewalst staal

Koudgewalst staal is een heel veelgebruikte techniek in de staalindustrie en wordt dan ook veel gevraagd door aannemers en andere bouwbedrijven. De kracht van koudgewalst staal is dat het staal niet wordt opgewarmd voordat het gevormd wordt. Door middel van deze staal kan er namelijk veel specifieker en effectiever worden gebogen. Hierdoor kan er beter op maat worden geleverd en zijn de mogelijkheden groter. Ook is deze type staal steviger dan warmgewalst staal. In dit artikel beschrijf ik drie technieken die worden gebruikt bij om perfect koudgewalst staal te verkrijgen. Hierbij beschrijf ik de technieken van het koudvormen van staal, het koudtrekken van staal en het koudwalsen van staal.

Wat is het koudvormen van staal?

Het koudvormen van staal is vrij breed en staat voor het proces waarbij staal, zonder van tevoren verhit te zijn geweest, wordt gebogen tot het de gewenste vorm heeft aangenomen. Hierbij kan de dikte en de vorm van dit staal namelijk preciezer en ook steviger worden bepaald. Dit staal staat ook bekend als blank staal. Soms ontstaat door het wordt koudvormen de verwarring dat het staal in plaats van verhit, wordt gekoeld. Dat is echter niet het geval. Bij koudgewalst staal of koud gevormd staal wordt gebogen en gewalst op kamertemperatuur. Hierbij komt dus geen verwarming of verkoeling te pas. Als het staal wel gekoeld zou worden bij dit proces, zou dit enorm ten koste gaan van de kwaliteit van het staal en dat is precies wat men niet wilt. Vaak worden zowel het koudvormen van staal als het koudwalsen van staal gecombineerd bij het creëren van staal op maat. Koudgewalst staal wordt exact op dikte gebracht, voordat het met koudvormen de juiste vorm krijgt. 

Wat is het koudtrekken van staal?

Het koudtrekken van staal is een techniek die bij veel verschillende staalvormen wordt toegepast. Door het koudtrekken van staal wordt het staal zelf steeds steviger en zo kan de stevigheid en de dikte van het staal aangepast worden op de wensen van de klant. Dat is een van de grote voordelen van koudgewalst staal. Het precies op maat kunnen leveren van deze staalproducten. Echter kan getrokken staal niet heel erg goed gebogen of gevormd worden. Daardoor is getrokken staal voornamelijk voor het creëren van dikke, stevige staalplaten. Bij koudgewalst staal gaat het vooral om het verstevigen, doch buigbaar laten, vat het staalwerk.

Bij het koudtrekken van staal maakt men gebruik van staal dat eerst warm geweest is en toen is afgekoeld. Het koudtrekken van staal wordt gezien als een extra versteviging bewerking en daardoor is de aanschaf van koud getrokken staal vaak duurder dan de aankoop van normaal staal. Bij koudgewalst staal betaal je ook wat meer, maar in die gevallen krijg je een volledig product op maat, waardoor het weer goedkoper is dan het aanschaffen van nog te bewerken massa’s.

Dit type staal is aan te raden bij de bouw van huizen of gebouwen, omdat er dan geheel op maat producten kunnen worden besteld, die vervolgens door middel van koudvormen, koudtrekken en koudgewalst helemaal op maat worden geproduceerd aan afgeleverd.

Dit bericht is geplaatst in Zakelijk. Bookmark de permalink.