De voordelen van buitenspelen

Als we kijken naar de verschillen tussen deze en de vorige generatie kinderen, dan is er een ding dat duidelijk opvalt: kinderen van nu zitten veel meer binnen. Daar zijn een hoop verschillende redenen voor. Een van de oorzaken is te weinig veilige plekken om buiten te spelen. Nog op zoek naar een veilige speeltuin? Bezoek eens Van Ee Speel. Maar er wordt ook meer aandacht besteed aan elektronica, meer druk gelegd op buitenschoolse activiteiten en prestaties en er zijn meer zorgen om de negatieve effecten van de zon. Daarom is het belangrijk dat nog eens de nadruk wordt gelegd op de voordelen van buitenspelen.

Vitamine D

Het is bij velen bekend dat lang blootstaan aan de zon, en dan vooral verbranding door de zon, het risico op huidkanker verhoogd. Maar hoe tegenstrijdig het ook lijkt, onze lichamen hebben zon nodig. Om vitamine D aan te kunnen maken, heeft je lichaam namelijk zonlicht nodig. Vitamine D is belangrijk voor een hoop processen in je lichaam, van de ontwikkeling van je botten tot aan je immuunsysteem. Daarnaast draagt de zon bij aan een goede nachtrust. Kortom: onze lichamen werken het beste met een beetje zon.

Genoeg beweging

Voor volwassen is het advies om minimaal een half uur per dag actief te bewegen, maar voor kinderen is dat advies minstens een uur. Een manier om makkelijk aan dat uur te komen is buitenspelen. Natuurlijk kan je kind ook binnen sporten, maar je kan kinderen het beste naar buiten sturen met bijvoorbeeld een bal of een fiets. De beste beweging voor kinderen is namelijk actief spel.

Risico’s nemen

Kinderen moeten leren om risico’s te nemen. Dat maakt ouders natuurlijk zenuwachtig, want je wilt dat je kind veilig is. Maar als we kinderen in een beschermde bubbel laten leven en ze nooit risico’s laten nemen, leren ze nooit hun kunnen en grenzen – en leren ze misschien nooit het zelfvertrouwen en de moed om de onvermijdelijke risico’s van het leven aan te gaan. Ja, je kan een arm breken door in een boom te klimmen – en ja, je kan je rot voelen als je een vriend probeert te maken en afgewezen wordt. Maar dat betekent niet dat je het niet moet proberen. De lessen die we leren als iets mis gaat, zijn net zo belangrijk als die van succes.

Dit bericht is geplaatst in Lifestyle. Bookmark de permalink.