Deze drie mythes uit je kindertijd zijn helemaal niet waar!

“Niet gaan zwemmen vlak na het eten!” Hoor je je moeder het nog zeggen? Wist je dat dit niet waar is? Kinderen opvoeden is niet makkelijk. Ze hebben hun eigen wil en weten niet wat goed voor ze is. Dus soms komt er een leugen om bestwil uit. Maar soms vertellen ouders dingen die ze zelf ook van ganser harte geloven, maar die eigenlijk helemaal niet waar zijn. Laten we eens 3 mythes bekijken die je gehoord hebt in je kindertijd die eigenlijk helemaal niet waar zijn.

“Slik je kauwgom niet door! Dat duurt zeven jaar om te verteren”

Dat het zeven jaar duurt voordat kauwgom verteert is, is simpelweg niet waar. De meeste soorten kauwgom kun je namelijk niet eens verteren. Als je per ongeluk kauwgom doorslikt omdat je aan het lachen of hoesten was, gaat het gewoon intact door je spijsvertering. Heel soms, als je grote stukken kauwgom doorslikt en last hebt van verstopping, kunnen je darmen verstopt komen te zitten. Daarom moet je niet te vaak kauwgom doorslikken, vooral niet als je jonger bent.

“Zit niet zo dicht op de tv, daar word je blind van”

Dit is ook niet waar. Je zal nooit blind worden als je te dicht op de tv zit. Daar straalt een tv te weinig radiatie voor uit. Het is zo weinig dat het nauwelijks effect heeft op je ogen. Wat wel kan gebeuren, is dat je ogen moe worden als je te lang naar hetzelfde staart. Dit kan wel effect hebben op je zicht. Maar er is geen bewijs dat het op de lange termijn echte schade doet.

“Ga niet met nat haar naar buiten als het koud is. Daar word je verkouden van”

Je kunt niet verkouden worden als je met nat haar in koude lucht naar buiten gaat. Verkoudheid komt van een virus. En die krijg je niet zomaar als je naar buiten gaat in de kou. Als je de hele dag in de kou buiten bent kan het wel voelen alsof je verkouden bent, omdat je dan waarschijnlijk een lopende neus hebt, het koud hebt en moe bent. Dat komt echter niet door een virus.

Ouders weten ook niet alles. Zij hebben waarschijnlijk deze mythes ook van hun eigen ouders gehoord, en dus geven ze simpelweg deze informatie door. Wees dus de eerste die een einde maakt aan het verspreiden van deze mythes. Tenzij je kind weer eens niet luistert, soms werkt het ook gewoon té goed.

Dit bericht is geplaatst in Lifestyle. Bookmark de permalink.