Deze vier elementen zijn essentieel voor muziek

Of je nou de top 50 luistert of een dj zoals Sax with the DJ inhuurt voor een bruiloft, je luistert en geniet van muziek. Maar je staat nauwelijks stil bij de opbouw van de muziek. Artiesten bedenken gewoon een tekst onder een beat, toch? Was het maar zo makkelijk. Muziek maken is een vaardigheid die iedereen kan leren. Geïnteresseerd? Laten we dan eerst eens de vier elementen van muziek doornemen.

Melodie

De melodie wordt ook wel de ziel van de muziek genoemd. De melodie is een groep noten van verschillende toonhoogtes die je achter elkaar speelt. Samen maken ze een dus een melodie. Als je bladmuziek bekijkt, wordt een melodie horizontaal gepresenteerd, want de noten komen na elkaar. Je kunt het vergelijken met woorden en zinnen. Een woord is dan de noot. Een groep woorden bij elkaar maakt een zin, dus een zin is de melodie. Dit was heel erg lang de enige manier waarop muziek werd gemaakt in Europa.

Harmonie

Zodra je twee of meer noten tegelijk gaat spelen, ontstaat er een harmonie. Dit wordt ook wel een akkoord genoemd. De meest populaire vorm is de triade. Een triade is een set van drie noten. Op bladmuziek wordt een harmonie verticaal gepresenteerd. Alsof ze zijn opgestapeld. Ze worden immers tegelijkertijd gespeeld.

Ritme

Het ritme in muziek is de opeenvolging van noten van verschillende lengtes. Het zorgt voor de “flow” in muziek. Het is een ingewikkeld en uitgebreid concept waar nog meer verschillende concepten bij komen kijken. Het heeft namelijk te maken met de manier waarop wij als mensen tijd waarnemen. Op bladmuziek zie je soms “opgevulde” noten en noten die van binnen hol zijn. Sommigen hebben een stokje en sommigen een vlaggetje erbij. Dit geeft aan hoe lang je noten moet spelen. Er komt nog veel meer bij kijken, maar dit is al een goede start!

Dynamiek

Met dynamiek wordt het volume van een geluid of noot bedoeld. Hoe luid deze dus moet worden gespeeld. Dit wordt meestal aangegeven met Italiaanse woorden. “Piano” bijvoorbeeld betekent zacht en “forte” betekent hard. “Mezzo” betekent middel en wordt gebruikt om “middelmatig” volume aan te geven. Komt dat bekend voor? Oorspronkelijk werd de piano de “pianoforte” genoemd omdat je daarmee dynamiek kunt spelen en bepalen.

Muziek is veel ingewikkelder dan je denkt. Even een nieuwe top single produceren komt veel meer bij kijken dan alleen maar een tekst verzinnen en onder een beat zetten. Je hebt nu het topje van de ijsberg gezien. Ben je klaar om het diepe in te duiken?

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.