Dit zijn de voor- en nadelen van open ruimtes

Je huis van binnen ontwerpen is hartstikke leuk om te doen. Een Kast op maat uit Zwolle van 123 schuifdeuren hier, een bankstel daar, TV tegen de muur, alles is mogelijk! Met interieur kun je heel veel doen, maar je hebt nog meer vrijheid wanneer je ook mag beslissen of je een open of gesloten keuken en woonkamer wil! Maar wat zijn de voor- en nadelen van een open ruimte? Dat gaan we in deze blog even doornemen!

Voordelen

Een open keuken in combinatie met een woonkamer komt het meeste voor, dus daar gaan we het ook over hebben in deze blog. De voordelen van het hebben van een open keuken, is dat je huis op die manier veel ruimer, groter en meer open oogt. Zo kun je alles in de gaten houden. Dat is vooral handig wanneer je kleine kinderen hebt. Mocht je ook nog een aparte eetkamer hebben, dan is een open ruimte ook handig! Zo is eten verplaatsen van de keuken naar de tafel ook een stuk makkelijker.

Nadelen

Maar, aan alle voordelen zitten nadelen. Dit geldt ook voor open ruimtes. Het grootste nadeel van het hebben van een open keuken en woonkamer is dat geuren van de keuken heel makkelijk over kunnen waaien naar de woonkamer. Nu hoeven geuren natuurlijk niet altijd onaangenaam te zijn, maar ze kunnen wel storend zijn. Als je het avondeten al ruikt terwijl het bereid wordt, krijg je er gelijk honger van! Wanneer je dan ergens mee bezig bent of aan het concentreren bent op iets, kan zo’n geur en het hongerige gevoel heel erg afleidend zijn. Ventilatie kan met dit probleem helpen. Verder is rommel in beide kamers ook heel gemakkelijk te zien. Als er veel rommel is kan een open ruimte dat verergeren.

Middenweg

Gelukkig bestaat er ook een middenweg! Halfopen ruimtes zijn ook zeker mogelijk. Denk hierbij aan het hebben van een schuifdeur tussen de twee ruimtes, een kookeiland of een open wand in de muur die de ruimtes scheidt. The sky is the limit! Iedere optie heeft zijn eigen charme en zijn eigen functionaliteit. Als je last hebt van herrie uit de keuken, kun je de schuifdeur dichtschuiven en rustig je programma kijken of je boek lezen. Een kookeiland geeft een gevoel van scheiding van de twee kamers, maar behoudt alsnog de openheid. Plus, een kookeiland is natuurlijk ontzettend handig!

Er zitten natuurlijk ook voor- en nadelen aan een gesloten ruimte. Het is maar net wat je zelf fijn vindt en waar je behoefte aan hebt. Denk er dus goed over na. Maar met beide kun je niet echt verkeerd gaan.

Dit bericht is geplaatst in Wonen. Bookmark de permalink.