Diverse soorten rechtsgebieden in Nederland

Er zijn veel rechten en plichten als mens of organisatie in Nederland. Hierdoor ontstaan regels waar mensen of bedrijven zich aan dienen te houden om een deugdelijke samenleving te hebben. Hierdoor zijn er bepaalde rechtsgebieden. Dit zijn gebieden binnen het recht. Zo bestaat er bijvoorbeeld arbeidsrecht, civiel recht, privacyrecht en ondernemingsrecht. Een arbeidsrecht advocaat is bijvoorbeeld actief in het rechtsgebied arbeidsrecht. Een rechtsgebied kan heel uitgebreid zijn en is dan ook een specialisme binnen het recht.

Arbeidsrecht

Arbeidsrecht is onderdeel van het sociaal recht. Het gaat over de relatie tussen een werkgever en werknemer. Dit noemt men een relatie wanneer er van een arbeidsovereenkomst sprake is. De werknemer doet werkzaamheden voor de werkgever in ruil voor geld. Het arbeidsrecht is er voor de werknemers, omdat zij vaak in een minder sterke positie staan tegenover een autoritaire werkgever. Het arbeidsrecht legt verplichtingen op aan de werkgever, welke moet voldoen aan deze verplichtingen ten behoeve van de werknemer. Arbeidsrecht komt bijvoorbeeld goed van pas wanneer de arbeidsovereenkomst wordt verbroken

Ondernemingsrecht

Bedrijven en organisaties die een commercieel doel hebben (een winstoogmerk), oftewel de intentie hebben om winst te maken, vallen onder het ondernemingsrecht. Bedrijven die dit doel niet hebben vallen hier dan ook niet onder. Wanneer er zich complicaties voordoen met een zakenpartner of een faillissement komt het ondernemingsrecht er bij kijken. Samenwerkingen, huur-, koop-, of arbeidsovereenkomsten en algemene voorwaarden vallen onder het ondernemingsrecht. Het ondernemingsrecht zorgt dat aan alle rechten en verplichtingen wordt voldaan en dat alles binnen de kaders blijft.

Civiel recht

Het civiel recht bevat twee soorten. Een rechtszaak aanspannen bij de rechter en een aanvraag bij de rechter om een beslissing te maken of uitspraak te doen. Het eerste wordt een dagvaardingsprocedure genoemd en het tweede noemt men het verzoekschriftprocedure. Wanneer je aan één van deze procedures begint (dagvaardingsprocedure of verzoekschriftprocedure) is dit doorgaans op lange termijn. Als je snel actie wil ondernemen met een rechtszaak, dan is het mogelijk om een kort geding te starten. Deze procedures vallen onder het civiel recht. Naast een civiele rechter bestaat er ook een kantonrechter. De kantonrechter doet ook deze procedures, maar dan alleen zaken tot €25.000,-. De civiele rechter doet zaken boven dit bedrag. Wanneer je een dergelijke procedure start bij een civiele rechter (zaken boven de €25.000), is het hebben van een advocaat verplicht. Bij een kantonrechter is dit niet het geval.

Op zoek naar een advocaat? Informeer bij BvdV naar de mogelijkheden.

Dit bericht is geplaatst in Zakelijk. Bookmark de permalink.