Duurzaamheid

Duurzaamheid Eigenlijk is het geen trend meer te noemen. Duurzaamheid. Wel zien we steeds meer mogelijkheden. Van duurzaam eten en duurzame kleding tot een duurzaam huis. Ook bedrijven en overheden doen maar al te graag mee als het gaat om duurzaamheid. Zelfs is de meest retro bedrijfstakken zien we duurzaamheid. Een mooi voorbeeld zijn gemeenten en de binnenvaart. Door middel van een kabel kan tegenwoordig een schip gekoppeld worden aan een walstroom unit. Voor het milieu, de omgeving, bemanning en bedrijven levert dit enorme voordelen op. Niet alleen gemeenten en bedrijven kunnen hier wat aan doen! Ook jijzelf kan de wereld verduurzamen! Hoe dit kan? Wij geven je een aantal praktische tips.

Minder energie gebruiken

Het klinkt als een cliché: “Gewoon minder energie gebruiken”. Maar hoe doe je dit precies? En levert het echt zo veel op? Een simpel voorbeeld is het vervangen van je lampen. Heb je nog oude gloeilampen of halogeenlampen gebruik? Dan loont het om ze te vervangen voor ledlampen. Ledlampen verbruiken namelijk veel minder stroom dan gloeilampen. Daarnaast gaan ledlampen ontzettend lang mee.

Voeding

Eet minder vlees. Het is bekend dat onder andere de veehouderij veel broeikasgassen uitstoot. Als je een of meerdere dagen geen vlees eet, bespaar je al! Je zou kunnen beginnen door een vleesloze dag in het leven te roepen. Tegenwoordig vind je al veel gerechten zonder vlees. Kijk ook eens naar producten uit de regio. Een voordeel hiervan is dat deze niet (of nauwelijks) vervoerd hoeven te worden. Ook hiermee draag jij dus een steentje bij.

Huishouden

Een simpele, maar doeltreffende tip: Zet de verwarming een graadje lager. Dit is zo wel energiebesparend en goedkoper voor je eigen portemonnee. Door deuren en ramen gesloten te houden, houdt je de warmte of kou buiten de deur. Maar je kan ook letten op de wasmachine, vaatwasser en overige huishoudelijke apparaten. Ga eens na: hoe vaak zet jij de wasmachine aan voor een kleine was? Of de vaatwasser voor die paar borden?

Levensstijl

Wellicht is jouw levensstijl de afgelopen jaren ook wel veranderd. Ben je gaan werken? Dan is de kans groot dat je een auto hebt gekocht en naar je werk reist met de auto. Vraag jezelf dan af of dat nodig is? Is het mogelijk om (soms) met de trein te gaan? Of kan je eigenlijk bepaalde afstanden met de fiets afleggen?

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.