Een hypotheek afsluiten? Dit is wat je moet weten

Of het nou gaat om een eerste koophuis of om een verhuizing; het kopen van een huis is voor nagenoeg iedereen een ingrijpende en belangrijke beslissing. Bij de aankoop van een huis komen verschillende zaken kijken waarbij u goed moet stilstaan. Met het kopen van een huis gaat een hoop geld gepaard en het kopen van een huis is iets wat normaalgesproken met het oog op de toekomst wordt gedaan. Het is dus belangrijk dat overal goed aan wordt gedacht. Zo kunt u voorkomen dat u later voor verrassingen komt te staan. Één van die belangrijke zaken waarmee men in aanraking komt is de zogeheten hypothecaire lening, in de volksmond beter bekend als ‘hypotheek’. In dit artikel vertel ik allereerst meer over wat een hypotheek precies inhoudt. Vervolgens zal ik specifiek ingaan op het aanvragen van een hypotheek voor ondernemers en zzp’ers. Lees vooral verder.

Dit zijn de kenmerken van een hypotheek

Een hypothecaire lening, kortweg hypotheek, is een lening waar een groot gedeelte van de Nederlanders bij de aanschaf van een koopwoning mee te maken krijgt. Ondanks dat het zo’n veelvoorkomende lening is, weten veel mensen niet precies wat een hypotheek nou precies inhoudt. Ten eerste is het dus van belang om daar wat meer duidelijkheid in te verschaffen.

In ‘jip-en-janneke-taal’ zou je een hypotheek kunnen omschrijven als een lening om een huis te kopen. Het huis wordt daarbij ingezet als zekerheid voor de bank (dit wordt ook wel ‘zekerheidsrecht’ genoemd). Over het bedrag dat wordt geleend bij de bank wordt rente betaald en dit wordt hypotheekrente genoemd. Doorgaans wordt dit maandelijks geïncasseerd. De hoogte van het totale bedrag waarvoor een hypotheek kan worden aangegaan is van een aantal factoren afhankelijk. Daarbij moet u denken aan de waarde van het huis dat u wilt gaan kopen, uw bruto jaarinkomen, het type dienstverband waarover u beschikt, de financiële verplichtingen die u hebt en het eigen geld dat u zelf kunt inleggen om de aankoop van het huis te realiseren. Kortom: er is een hoop om bij stil te staan.

Naast de lening zelf, bestaat de hypotheek uit nog twee onderdelen. Allereerst is er de aflossing. De aflossing is het terugbetalen van de lening aan de bank. Er zijn verschillende hypotheekvormen en daarmee verschillende manieren om de lening aan de bank terug te betalen. Veelvoorkomende varianten zijn de aflossingsvrije hypotheek, de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Doorgaans wordt een hypothecaire lening binnen 30 jaar afbetaald.
Naast de aflossing is er ook nog de verzekering, waarbij u onder andere kunt kiezen uit een levensverzekering en een woonlastenverzekering. De levensverzekering keert geld uit bij overlijden en is in veel gevallen verplicht. De woonlastenverzekering is daarentegen niet verplicht en wordt afgesloten om het risico van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid af te dekken.

Een hypotheek afsluiten als ondernemer

Steeds meer Nederlanders gaan als ondernemer of zzp’er aan het werk. Bent u zelf ondernemer of zzp’er en bent u van plan om een huis te kopen? Vaak is het dan iets lastiger om een hypothecaire lening af te sluiten. Dit komt omdat u als zzp’er of ondernemer bepaalde financiële risico’s loopt. Daarnaast is het zo dat er bij ondernemers en zeker bij zelfstandigen sprake is van een variabel inkomen. Ondanks het feit dat het voor zelfstandig ondernemers en zzp’ers lastiger is om een zzp hypotheek aan te gaan, is er vaak meer mogelijk dan men denkt.

Zoals ik in de inleiding van dit artikel al aangaf, is de aanschaf van een koopwoning een belangrijke beslissing. Het is van groot belang om overal aan gedacht te hebben om problemen of teleurstellingen achteraf te voorkomen. Bent u zelf zzp’er of ondernemer en bent u van plan om een hypotheek af te sluiten of bent u op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met een gespecialiseerde hypotheekadviseur, zoals De Ondernemershypotheek. De Ondernemershypotheek is onderdeel van Van Bruggen Adviesgroep. Een gespecialiseerde adviesbureau als De Ondernemershypotheek kan uw zorgen uit handen nemen en u voorzien van een passend advies voor in uw situatie.

Dit bericht is geplaatst in Wonen, Zakelijk. Bookmark de permalink.