Een veilig magazijn doet u zo

In alle werkomgevingen moet u er van uit kunnen gaan dat de werkvloer zo veilig mogelijk is. Zo ook in het magazijn. Het veilig inrichten van een magazijn hoeft niet duur te zijn. U kunt bijvoorbeeld een gebruikte grootvakstelling kopen in plaats van een nieuwe. Een bedrijf waar u veilig tweedehands stellingen kunt kopen, is Van Ommen Magazijn Inrichting. De kwaliteit van stellingen is echter niet het enige waar u op moet letten voor een veilige magazijnomgeving. Lees hieronder verder.

Risico’s in kaart brengen

Allereerst is het belangrijk om bewust te worden van welke gevaren er loeren op de werkvloer. Hiervoor moet u de risico’s in kaart brengen. Let hier niet alleen op gebruik van machines, maar ook iets simpels als struikelgevaar. Een groot deel van ongelukken op de werkvloer gebeurt doordat er iemand struikelt.

Betrokkenheid

Een groot deel van de veiligheid op de werkvloer hangt af van de betrokkenheid van uw werknemers. Zorg dan ook dat alle werknemers op de hoogte zijn van risico’s. Niet alleen betrokkenheid bij de eigen veiligheid, maar ook betrokkenheid bij de veiligheid van collega’s is belangrijk. Collega’s moeten elkaar er op kunnen aanspreken als zij zien dat iemand bijvoorbeeld zijn veiligheidshelm is vergeten op te zetten. Veiligheid op de werkvloer is immers iets wat je met elkaar doet. Daarnaast is de betrokkenheid bij de werknemers als werkgever erg belangrijk. Als werkgever moet u erop toezien dat er voldoende werkkleding beschikbaar is die aan veiligheidsvoorschriften voldoet. Een groot deel van de verantwoordelijkheid voor veiligheid op de werkvloer ligt bij u.

Heftruck veiligheid

Grote kans dat u in een magazijn met een of meerdere heftrucks werkt. Deze krachtpatsers zijn erg handig, maar kunnen de veiligheid in het geding brengen bij onjuist gebruik. Laat dan ook alleen bevoegde medewerkers gebruik maken van de heftruck. Wijs daarnaast verschillende paden aan voor het gebruik van de heftruck en om te lopen. Dit kan al door simpelweg een paar lijnen in verschillende kleuren aan te brengen die de paden aanduiden. Om zeker te weten dat ook uw magazijn een veilige werkomgeving is, kunt u een risico inventarisatie laten doen door een professioneel bedrijf. Zo weet u zeker dat u al het mogelijke doet om in een veilige werkomgeving te voorzien. Veiligheid gaat immers voor alles!

Dit bericht is geplaatst in Zakelijk. Bookmark de permalink.