Veiligheid

Eerste hulp verlenen

Eerste hulp verlenen

Het kan altijd van pas komen om te weten hoe je eerste hulp verlenen moet. Er zijn een aantal belangrijke factoren als het aankomt op eerste hulp verlenen. Je vindt alles over eerste hulp verlenen en andere aspecten van veiligheid en gezondheid via deze website. Wij leggen je vast uit waar je op moet letten bij eerste hulp verlenen. Natuurlijk is het bij eerste hulp verlenen van belang dat je rustig blijft en degene die slachtoffer is van een ongeval niet in een slechtere situatie brengt. 

Belangrijke aspecten

Wanneer je eerste hulp verleent, wees je dan ook bewust van het gevaar. Waarschijnlijk is er een reden dat iemand slachtoffer is of zich in een noodsituatie bevindt. Zorg ook voor je eigen veiligheid en let op het gevaar dat zich nog in de buurt van bevinden. Probeer te achterhalen hoe het slachtoffer in zijn of haar noodsituatie is beland door de omgeving te observeren en vragen te stellen. Probeer er ook op die manier achter te komen wat er met het slachtoffer is gebeurd. In het kort is het dus zaak om de situatie in kaart te brengen. 

Eerste hulp verlenen

Hoe je voor het slachtoffer zorgt

Stel dan ook het slachtoffer op zijn of haar gemak. Iemand kan natuurlijk in een toestand van paniek zijn naar aanleiding van de gebeurtenis. Daarom is het van belang om zo iemand gerust te stellen en daar moet je zelf ook kalm voor blijven. Zorg ook voor beschutting van het slachtoffer om hieraan bij te dragen. Het verplaatsen van een slachtoffer is vaak een slecht idee, dus wees wijs in wat je doet om het slachtoffer beschutting te geven. Uiteraard moet professionele hulp, bijvoorbeeld via het alarmnummer 112, worden ingeschakeld.