Geregistreerd partnerschap: een goede keus?

Heb je de liefde van je leven gevonden, dan kan het zijn dat jullie het gesprek al hebben gevoerd over het officieel maken van die verbintenis. Nu zijn daarin verschillende opties: het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. Hieronder lees je meer over de verschillen tussen deze twee. Wil je voor jullie de keuze maken je juridisch laten adviseren? Dat kan bij deze notaris nabij Hengelo.

Trouwen en geregistreerd partnerschap hetzelfde?

Ja, trouwen en geregistreerd partnerschap zijn nu praktisch gezien hetzelfde. Dat was het niet toen het geregistreerd partnerschap net bestond, maar na enkele wetswijzigingen zijn er nog maar weinig verschillen om over uit te wijden. Het enige verschil wettelijk gezien is dat je om een huwelijk te beëindigen wel naar de rechter moet, en om een geregistreerd partnerschap te beëindigen niet. Nu de verschillen zo klein zijn, is een veel voorkomende mening dat een geregistreerd partnerschap de meer zakelijke optie is en een huwelijk de meer romantische optie.

Waarom bestaat geregistreerd partnerschap dan?

Het geregistreerd partnerschap bestaat sinds 1 januari 1998. Deze mogelijkheid van het voor de wet verbinden van partners is ontstaan omdat in die tijd het huwelijk voor stellen van hetzelfde geslacht nog niet mogelijk was. Met het geregistreerd partnerschap kregen ook zij ongeveer dezelfde wettelijke rechten als voor een huwelijk geldt. Pas vanaf 1 april 2001 is het ook voor stellen van hetzelfde geslacht een optie om te trouwen voor de wet. Het geregistreerd partnerschap is hierna gewoon als mogelijkheid blijven bestaan.

Geregistreerd partnerschap in het buitenland

Blijf je beide in Nederland wonen, dan is het dus eigenlijk vooral een persoonlijke voorkeur welke keus jullie maken: geregistreerd partnerschap of huwelijk. Maar hebben jullie, samen of los van elkaar, plannen om naar het buitenland te gaan? Dan is het verstandig om onderzoek te doen naar de verschillen tussen geregistreerd partnerschap en het huwelijk in het land van voorkeur. In sommige landen wordt het geregistreerd partnerschap namelijk niet erkend. In dat geval is een huwelijk nodig om dezelfde rechten te hebben in dat land, als je hebt met een geregistreerd partnerschap in Nederland.

Dit bericht is geplaatst in Lifestyle. Bookmark de permalink.