Wonen

Hoe help je een kamerplant door de winter heen

De winter is vaak erg moeilijk voor kamerplanten. De verwarming staat meestal veel aan en er is weinig licht. Verder is het verschil in temperaturen erg groot zeker als je niet thuis bent. Hier zijn een aantal tips om je kamerplant de winter door te krijgen. 

De rol van een verwarming 

De verwarming stoot een hoop droge lucht op de kamerplant af. De meeste vetplanten en cactussen kunnen hier wel redelijk tegen, maar andere planten eigenlijk niet. De kleine kamerplanten in je huis komen vaak uit tropische gebieden waar de lucht het erg vochtig is. Zelf zul je het misschien ook wel merken aan je eigen huid. Die zal vaak in de wintertijden een stuk droger zijn en sneller uitdrogen dan gedurende de zomer. Je kunt het beste je plant zo ver mogelijk van de verwarming afzetten. Ook kun je de lucht in huis een stuk vochtiger maken door schaaltjes met water op de verwarming te zetten. Er zijn hier speciaal gemaakte bakjes voor die goed tegen de hitte van de verwarming kunnen en het water gelijkmatig laten verdampen. Als deze dingen niet genoeg zijn kun je ook nog met een plantenspuit je planten verwennen met wat extra vocht. 

Verschillende temperaturen

Als je veel planten in huis hebt, is het belangrijk om goed de verschillen te weten. Je kunt vaak veel vinden over een plant op het internet. Zo kun je gegevens vinden over hoeveel water ze willen en welke temperaturen ze zich het best bij voelen. Buiten kan het in de winter erg koud zijn en sommige mensen houden ervan om binnen de temperatuur flink omhoog te stoken. De temperatuur is naast het zonlicht dat een plant krijgt een erg belangrijke factor voor hoe ze groeien. In de water adviezen staat dat je de planten in de winter minder water moet geven. Dit is best logisch aangezien ze minder licht vang en het vaak kouder is. Alleen als jij het in huis erg warm maakt zal je plant meer water verdampen en ook meer water nodig hebben. 

Als je het soort plant kent dat je in huis hebt kun je vinden wat voor temperaturen ze zich het beste bij voelen. Bij een Strelitzia zal dit een ander temperatuur zijn dan bij een cacti. De meeste vetplanten en cacti vinden het fijn om in de winter in een soort winterslaap te gaan. Ze hebben dan amper water nodig en hebben het liefst een temperatuur tussen de 10 en 15 graden. Door dit te regelen zullen je planten gedurende de zomer vaak beter bloeien het jaar er na. Als je een koelere plek in huis hebt met daglicht is het slim om je vetplant daar naartoe te verplaatsen. Lees je dus goed in wanneer je kamerplanten kopen wil zodat je er zo goed mogelijk voor kunt zorgen!