Tuin

Hoe werkt het verbouwen in een kas?

Hoe werkt het verbouwen in een kas

Het verbouwen van gewassen in een kas is dé optie (naast tunnelkassen kopen en inzetten) die je moet overwegen wanneer je het gehele jaar door gewassen wilt verbouwen in Nederland. In Nederland zijn er overdag, in vergelijking tot Zuid-Europese landen, weinig zonuren. Hierdoor is het lastig om vruchten als tomaten, meloenen en druiven te verbouwen. Een kas kan hiervoor de uitkomst bieden. Kassen houden over het algemeen een gemiddeld klimaat aan, waardoor de gewassen hierin optimaal kunnen groeien. Ook dient een kas als beschermende ruimte tegen alle soorten weersomstandigheden.

Gebruik een schermdoek

Bij het gebruik van een kas kun je ook gebruik maken van een schermdoek. Een schermdoek is een doek die als functionaliteiten heeft dat deze energie bespaart, zonlicht weert, verduisterend werkt en de lichtuitstoot beperkt. Een schermdoek is dus erg functioneel en wanneer je behoefte hebt aan wat extra controle over de groei van je gewassen is dit zeker een aanrader!

Wat wil je verbouwen?

Wat je kunt verbouwen in een kas hangt erg af van wat je wilt verbouwen. Het klimaat in een kas blijft hetzelfde. Deze is in te stellen als een onverwarmde-, koude-, gematigde-, of warme kas. Het is dus van belang dat je gewassen gaat verbouwen die allemaal groeien in dezelfde temperatuur. Ook is het belangrijk om zorgvuldig de grondsoort te kiezen bij de door jou gekozen oogst. 

Zoals je ziet is het niet eenvoudig om wat zelfverbouwde tomaten op je bord te krijgen, maar leuk is het wel! Het plaatsen van een (tunnel)kas, kiezen van de juiste grondsoort en bepalen van de perfecte temperatuur zorgt ervoor dat jij het hele jaar kunt blijven tuinieren!