Hoeveel geld mag je maximaal lenen?

Iedereen heeft zijn eigen reden waarvoor hij of zij geld wil lenen. Voor de één is het om een nieuwe auto te kopen en voor de ander is het om een verbouwing aan hun woning te kunnen financieren. Echter geldt voor iedereen: je bent verantwoordelijk voor het geld dat je leent. Echter kan niet iedereen in ons land dezelfde lening aanvragen. Dit komt doordat iedereens financiële situatie natuurlijk anders is. Maar waarop baseren ze de maximale hoogte van je lening precies? Hoe kan je jouw maximale lening berekenen? En welke lening past nou het beste bij jou? In dit artikel neem ik je verder mee in dit interessante onderwerp.

Waarop wordt de hoogte van de lening gebaseerd?

Zoals in de introductie al werd gemeld is de maximale lening die jij kunt krijgen niet hetzelfde als die van de rest van Nederland. Dit komt doordat de hoogte van de maximale lening afhankelijk is van een aantal verschillende persoonlijke factoren. Zo wordt er door de kredietverstrekker onder andere gekeken naar:

–          Je woonsituatie

–          Je gezinssamenstelling

–          Je inkomen

–          Soort dienstverband

–          Andere leningen die je hebt openstaan.

Maximale lening berekenen

Wanneer je een bepaald geldbedrag nodig hebt wil je natuurlijk weten of het mogelijk is om dit bedrag te lenen. Tegenwoordig kan je gelukkig makkelijk je maximale lening berekenen online. Zo zijn er verschillende online vergelijkingssites waar je, door je persoonlijke wensen en gegevens in te vullen, erachter kan komen hoeveel geld je maximaal kan lenen. Zulke vergelijkingssites geven je een duidelijk overzicht van alle leningen die aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Op deze websites zul je dan ook per lening zien wat de maandlasten zijn en hoeveel rente je bij deze lening moet betalen. Door de vele filteropties zul je ook makkelijk een lening vinden die goed bij jou past.

Is maximaal lenen verstandig?

Wanneer je geld wilt lenen moet je altijd in je achterhoofd houden dat je hier rente over moet betalen. Veel geld lenen, zorgt er dus ook dat je veel geld, inclusief rente, moet terugbetalen aan de geldverstrekker. Het kan dus in veel gevallen handig zijn om eerst geld te sparen, zodat je niet een maximale lening hoeft af te sluiten en alleen geld hoeft te lenen wat je daadwerkelijk nodig hebt. De bekende slogan ‘Geld lenen kost geld’ bevestigt dit dan ook duidelijk. Het is belangrijk om van tevoren goed in beeld te krijgen of je de maandlasten die de lening met zich meebrengt wel kan missen.

De juiste lening vinden

Wil je maximaal lenen? Dan is het belangrijk dat je wel een lening vindt die goed bij jou past. Er zijn namelijk verschillende soorten leningen. Over het algemeen kan je de soorten leningen verdelen in twee soorten, namelijk de persoonlijke leningen en doorlopend krediet.

Doorlopend krediet

Doorlopend krediet staat ook wel bekend als een flexibele lening, aangezien de looptijd niet vaststaat en de rente variabel is. Een doorlopend krediet is dan ook de ideale lening voor wanneer je tijdelijk wat extra geld nodig hebt, maar nog geen idee hebt hoeveel dit bedrag is. Wanneer je het bedrag hebt afgelost, kun je opnieuw het maximale leenbedrag lenen. Bijvoorbeeld bij het verbouwen van een woning kan deze lening handig zijn. Het is namelijk altijd lastig om van tevoren exact te weten hoeveel geld je kwijt zal zijn.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is niet zo flexibel als een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening staan de looptijd en de rente dan ook gewoon vast. Hierdoor heb je een bepaalde zekerheid over het aflossen. Je weet van tevoren ook exact welk bedrag je krijgt en hoeveel je de komende tijd moet terugbetalen. Het is dus de ideale lening voor wanneer je van tevoren precies weet hoeveel iets gaat kosten.

Wanneer je op zoek gaat naar je maximale lening is het dan ook handig om van tevoren goed te weten naar wat voor lening je op zoek bent. Bij het kiezen van een lening moet je goed nadenken over waar de lening voor bedoeld is, hoeveel geld je nodig hebt, wat voor soort rente je hebt en hoeveel je maximaal wilt kunnen lenen.

Maximaal lenen zonder vast contract

Tegenwoordig heeft lang niet iedereen een vast contract. Dit maakt lenen een stuk lastiger, aangezien je geen zekerheid kan geven aan de geldverstrekker. Er zijn dan ook bepaalde geldverstrekkers die geen leningen verlenen aan mensen zonder vast contract. Tijdens het vergelijken van verschillende leningen kun je vaak al zien of lening die je op oog hebt ook kan worden afgesloten zonder vast contract.

Dit bericht is geplaatst in Financieel. Bookmark de permalink.