Is een woonboot iets voor jou?

Lekker op een bootje wonen. Drijvend op het water. Heerlijk tijdens de warme dagen! Het voelt als een droom. Klinkt het als muziek in je oren? Of moet je er niet aan denken? Of weet je het nog niet zeker? Op een woonboot gaan wonen is niet niks, net zoals voor werkschepen van bijvoorbeeld ESB Ship zitten er allemaal regels aan verbonden. Dus voordat je er aan begint zul je er eerst achter moet komen of het iets voor je is. Deze blog is een goed startpunt!

De kosten

Een woonboot kost geld. Logisch natuurlijk. Maar naast het aanschaffen van een woonboot zijn er ook nog andere kosten die bij een woonboot komen kijken. Sommige kosten zijn kosten die je ook bij een normaal huis hebt, sommige kosten zijn uniek voor een woonboot. Het onderhoud voor een woonboot bijvoorbeeld is heel anders en dan hebben we het nog niet over wateroverlast en -schade gehad! Even goed uitpluizen dus.

De wetten

De wet komt ook gezellig om de hoek kijken natuurlijk. Daar ontkom je gewoon niet aan. Er bestaan allerlei regels en wetten rondom schepen en boten en op een boot wonen. Je moet je aan allerlei veiligheidsvoorschriften houden, vergunningen aanvragen en betalen voor je ligplek in de meeste situaties. Dat is ook geen kleine overweging dus. Het is daarom ook heel belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de regels en wetten omtrent het leven op een woonboot.

Varende en niet-varende woonboten

Wist je dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen woonboten waarop je kan en mag varen en woonboten waarop dat niet kan of mag? Varende woonboten zijn schepen gebruikt voor verblijf en bestemd en gebruikt voor de vaart. Niet-varende woonboten zijn onder andere watervilla’s, woonarken en scharken. Niet-varende woonboten hebben een omgevingsvergunning nodig. Varende woonboten weer niet. Ook belangrijk om over te weten dus!

Een boot kopen is niet een beslissing die je zomaar neemt. Neem er daarom genoeg tijd voor om uit te pluizen wat het betekent voor jou om een woonboot te kopen en er op te wonen. Als je de juiste beslissing neemt, zul je er nog jaren plezier van hebben. Wat voor boot wil jij?

Dit bericht is geplaatst in Wonen. Bookmark de permalink.