Is jouw werkplek op kantoor veilig?

Iedereens werkplek hoort veilig te zijn. Daarom is het in Nederland verplicht voor elk bedrijf om een risico-inventarisatie te hebben. Wil je hier meer over weten of een risico-inventarisatie laten doen, neem dan contact op met Zwartewaterland Training & Advies. Veiligheid is een onderwerp dat iedereen serieus moet nemen, op werkplekken als fabrieken, maar ook op kantoren. Hieronder bespreken we dingen die bijdragen aan de veiligheid van jouw werkplek.

Veiligheid is management

Door het kantoor netjes bij te houden zoals je ook je huis bij zou houden, zorg je dat iedereen in een veilige omgeving kan werken. Laat je de werkomgeving verslonzen, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Uiteindelijk kan je daar alleen maar nadelen van ervaren. Werknemers zitten meer ziek thuis of krijgen een ongeluk. De sfeer op het werk zal daar ook zijn schade aan ondervinden. Gelukkig kun je met goed management op de kantoorvloeren een hoop ongelukken en gezondheidsproblemen voorkomen.

Veilige vloeren

Zorg dat de vloeren er niet voor zorgen dat iemand makkelijk kan vallen. Dat die ene tegel al jaren scheef zit, is geen excuus om het zo te laten. Heb je ongelijke vloeren, dan is het te voorspellen dat er eens in de zoveel tijd iemand zit verstapt. Daarnaast mogen vloeren niet glad zijn. Niet alleen glijden werknemers dan makkelijk uit bij slecht weer, ook in een noodsituatie maken gladde vloeren de noodsituatie nog gevaarlijker.

Laat frisse lucht binnen

Gevaar voor de gezondheid is op de werkvloer niet altijd goed zichtbaar. Een slechte luchtkwaliteit kan door allerlei dingen worden veroorzaakt en zorgen voor schimmel en andere viezigheid – waardoor de luchtkwaliteit nog slechter wordt. Door regelmatig goed schoon te maken, luchtfilters te vervangen en luchtsystemen regelmatig een onderhoudsbeurt te geven, voorkom je de ergste situaties. Je kan het nog beter maken door regelmatig een raam open te zetten en planten neer te zetten. Dit verhelpt droge lucht en nare luchtjes.

Stop struikelgevaar

Tot slot moet er aandacht worden besteed aan een veel voorkomende veroorzaker van ongelukken op kantoor: struikelgevaar. Iedereen op het kantoor is er verantwoordelijk voor om struikelgevaar te voorkomen. Kabels van computers en andere apparatuur moeten netjes worden weggewerkt, maar ook moeten tassen worden opgeborgen in plaats van in het gangpad worden gezet. Door samen op eigen spullen en op elkaar te letten, voorkom je een hoop kleine en grote ongelukken op kantoor.

Dit bericht is geplaatst in Zakelijk. Bookmark de permalink.