Je bestelauto verzekeren op de meest optimale wijze

Heb je ervoor gekozen om een bestelauto aan te kopen? Dan is één van de eerste zaken die je zal moeten doen uiteraard het afsluiten van een passende verzekering. Je bestelauto verzekeren kan op meerdere manieren gebeuren. Dit betekent concreet dat je genoegen kan nemen met enkel en alleen de wettelijke verzekering, maar daarnaast is het ook mogelijk dat je kiest voor bijvoorbeeld een meer uitgebreide dekking. In de basis verloopt het verzekeren van een bestelauto op min of meer dezelfde manier als het verzekeren van een gewone auto. Toch zijn er wel degelijk ook bepaalde verschillen van toepassing. Om welke verschillen het daarbij dan precies gaat laten we je graag ontdekken hier op deze pagina! 

 1. Hoe kan je een bestelauto verzekeren?

Het verzekeren van een bestelauto is in de praktijk mogelijk op twee verschillende manieren. Dat is opvallend, want je zal kunnen vaststellen dat de beide polissen in de basis eigenlijk maar weinig van elkaar verschillen. We zeggen wel in de basis, want als je meer in detail gaat kijken zijn er wel degelijk een aantal verschillen. Denk dus zeker niet dat je met een particuliere verzekering voor een bestelauto zomaar zakelijke ritten kan afleggen. De onderstaande informatie zal snel duidelijk maken waarom dat geen goed idee is.

 1. 1.) Een bestelauto verzekeren voor private doeleinden 

Laat ons allereerst even kijken naar de situatie waarin je ervoor kiest om een bestelauto aan te kopen en te verzekeren voor private doeleinden. In dit geval betekent dit dus dat je de auto enkel en alleen gebruikt voor persoonlijke doelen. Betekent dit dat er geen enkele connectie mag zijn met het werk? Dat natuurlijk ook niet. Je kan er bijvoorbeeld zonder probleem voor kiezen om deze bestelauto te gebruiken om van je woning naar het werk te rijden en terug. Tijdens je werkuren deze auto gebruiken voor zakelijke ritten is echter niet toegestaan. 

Bovenstaande informatie kan er best voor zorgen dat je even moet slikken. Toch is dit eigenlijk best logisch. Het karakter van een persoonlijke en zakelijke verzekering kan immers stevig verschillen. Als persoonlijke chauffeur zal je bijvoorbeeld wellicht niet voor rijschool spelen en ook het uitvoeren van taxiritten zal wellicht niet gebeuren. Is dat wel het geval? Dan zal je daarvoor moeten kijken in de richting van een speciaal daarvoor bestemde zakelijke verzekering. Je bestelauto verzekeren moet dan immers zakelijk gebeuren.

 1. 2.) Een bestelauto verzekeren voor zakelijke doeleinden

De  tweede optie waar je bij een bestelauto verzekeren over beschikt is kiezen voor een zakelijk doeleind. In dit geval kan je alle uitgeschakelde ritten bij een persoonlijke verzekering wel gewoon uitvoeren. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:

 1. Ritten die uitgevoerd worden als koerierdienst; 
 2. Ritten als goederenvervoer; 
 3. Ritten voor betaald personenvervoer; 
 4. Ritten voor een rijschool; 
 5. Ritten die worden uitgevoerd als garage of leasingbedrijf;

Op het eerste zicht lijkt het misschien overbodig om voor een bestelauto verzekeren te kijken in de richting van een zakelijk exemplaar, maar dat is het absoluut niet, integendeel. Verzeker je, je bestelauto privé en voer je toch één van de bovenstaande ritten uit waarbij je geconfronteerd wordt met een schadegeval? Dan zal je kunnen vaststellen dat je persoonlijke bestelautoverzekering niet in de schade zal willen tussenkomen.

 1. Is het afsluiten van een bestelautoverzekering verplicht?

Een bestelauto verzekeren wanneer je deze in het verkeer gaat brengen is altijd verplicht. Dit geldt echter enkel en alleen voor de WA-verzekering die schade aan derden indekt. Er geldt dus op geen enkele manier een verplichting om een meer uitgebreide verzekering voor je bestelauto af te sluiten. Dat er hiervoor geen wettelijke verplicht geldt betekent evenwel niet dat je er niet goed aan kan doen om een uitgebreidere verzekering af te sluiten. Dat is echter iets wat jij als (toekomstige) verzekeringnemer helemaal zelf kan bepalen.

 1. Hoe besparen op je bestelauto verzekeren?

Een bestelauto verzekeren kan, afhankelijk van de keuzes die je maakt, gepaard gaan met een vrij hoge kostprijs. Voor veel mensen, maar ook zeker voor bijvoorbeeld kleine of startende ondernemingen is dit een doorn in het oog. Gelukkig bestaan er toch best wel een aantal interessante mogelijkheden om het prijskaartje van je bestelautoverzekering te drukken. Ben jij ook benieuwd naar wat deze mogelijkheden nu precies zijn? Ontdek ze dan snel!

 1. 1.) Denk goed na over het soort bestelautoverzekering

Een bestelauto verzekeren kan in de praktijk op tal van verschillende manieren gebeuren. Zoveel is ondertussen wellicht wel reeds duidelijk. Voor het verzekeren van een bestelauto geldt dat je een keuze kan maken tussen de onderstaande opties: 

 1. De WA-verzekering;
 2. De beperkt cascoverzekering;
 3. De volledige cascoverzekering;

Aan welke van deze verzekeringen jij echt nood hebt is afhankelijk van niet alleen de waarde van je bestelauto, maar ook van de frequentie waarmee ze wordt gebruikt. In ieder geval moet je hier altijd grondig over nadenken. Doe je dat niet? Dan bestaat de kans dat je er uiteindelijk voor zal kiezen om een te dure bestelautoverzekering af te sluiten en dat is zonde.

 1. 2.) Het kan interessant zijn om het eigen risico aan te passen

Het eigen risico dat van toepassing is bij een bestelauto verzekeren wordt in het merendeel van de gevallen door de verzekeraar behoorlijk laag gehouden. Dit zorgt ervoor dat je bij een schadegeval zelf maar weinig geld dient te betalen. Klinkt fantastisch toch? Zeker, maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Het is immers zo dat je hierdoor geconfronteerd wordt met een vrij hoog liggende verzekeringspremie. Dat is natuurlijk voor veel mensen ook niet echt interessant. Wil je dus met andere woorden best bij een schadegeval iets meer zelf betalen zolang je maar kan rekenen op een lagere, periodieke verzekeringspremie? In dat geval kan het zeker de moeite waard zijn om het eigen risico vrijwillig te gaan verhogen.

 1. 3.) Voer altijd een vergelijking uit tussen de bestelautoverzekeringen

Tot slot, de premie van een bestelautoverzekering is nooit vastgesteld. Vooraleer te kiezen voor een bestelauto verzekeren is het dan ook altijd een must om even grondig alle beschikbare verzekeringen ten opzichte van elkaar af te wegen. Enkel en alleen op deze manier zal je er namelijk in slagen om de beste keuze te kunnen maken.

Dit bericht is geplaatst in Financieel. Bookmark de permalink.