Uitvaart

Nadenken over de dood

Nadenken over de dood

Eigenlijk denkt liever niemand hierover na. De dood. Het is geen leuk gespreksonderwerp, maar het is toch goed om hierover na te denken en er met je omgeving over te hebben. Want als het zo ver is, hoe wil je dan bepaalde dingen geregeld hebben? Want je hebt dan bijvoorbeeld uitvaartverzorging in Heerenveen of uitvaartverzorging in Bolsward nodig. Of waar je dan ook woont.

Waarom willen mensen hier niet over nadenken? 

Mensen denken liever niet na over dit onderwerp, omdat dat veels te pijnlijk is. Het idee dat je jouw gezin en familie achter moet laten is hartverscheurend. Maar ook dat de dood zelf heel pijnlijk is. Sommige mensen staan echt doodsangsten uit als het om dit onderwerp gaat. En dat is natuurlijk ook niet gek, want je weet niet wat je te wachten staat als het zo ver is. De een kan er heel goed mee om gaan, omdat zij geloven en het de wil is van god. De ander gelooft niet en tilt wat zwaarder aan het verlaten van de wereld. 

Brein wil ook niet denken aan de dood

Het schijnt ook niet zo gek te zijn dat wij niet na willen denken over de dood. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ons brein hier ook niet over na wil denken. Ons brein beschermt ons namelijk tegen gedachten over de dood. Wij maken met ons brein constant voorspellingen over wat de toekomst ons gaat brengen. Wanneer je gaat nadenken over dat je zelf in de toekomst komt te overlijden, dan gaat het gedeelte in je hersenen wat toekomstvoorspellingen doet uit. Dit lieten meerdere proefpersonen zien in buitenlands onderzoek gedeeld door een universiteit in Nederland. Zo gek is het dus niet.