Nieuwe CV-ketel nodig? 3 tips om tot de juiste keuze te komen!

Eens in de pakweg tien à vijftien jaar moet je CV-ketel er helaas aan geloven. Een prijzige investering en dus kunnen we ons voorstellen dat je op zoek bent naar nuttige informatie voordat je besluit een nieuwe CV-ketel te kopen. In dit artikel geven dan ook een aantal handige tips om de ketel te vinden die het best bij jouw huishouden past.

Tip 1: kies voor de betrouwbaarheid van een topmerk

De eerste gedachte wanneer uw huidige ketel het begeeft is waarschijnlijk dat u gauw op zoek wilt naar de goedkoopste vervanger. Maar dan heeft u het alleen over de aanschafprijs. Wat als deze ‘goedkope’ ketel telkens kuren vertoont en er een monteur moet langskomen? Dan lopen de kosten ook al gauw flink de spuigaten uit.

Hoe betrouwbaarder uw nieuwe ketel, hoe minder geld hij op de lange termijn zal kosten. Voor een reparatie bent u al gauw €200,- kwijt – natuurlijk afhankelijk van de aard van de problemen. Kies daarom voor een CV-ketel van een gerenommeerd merk dat zijn kwaliteit reeds lang bewezen heeft, zoals Remeha of Intergas. Dan kunt u de komende jaren zorgeloos douchen en zult u niet in de kou komen te zitten.

Tip 2: bedenk welk type CV-ketel je nodig hebt

Waar u wellicht denkt dat een ketel nu eenmaal een ketel is, bestaan er wel degelijk verschillende types. Er zijn boilers met een gesloten systeem, open CV-ketels en combiketels. Het verschil tussen de eerste twee varianten is dat de gesloten CV-ketel de benodigde zuurstof om tot verbranding te komen via een pijp uit de buitenlucht haalt. De conventionele, open ketels haalden het uit de direct omgeving waar de ketel zich bevond, waardoor ventilatie noodzakelijk was om de hoeveel zuurstof in huis op peil te houden. Tegenwoordig zijn alle nieuwe CV-ketels gesloten modellen.

Daarnaast is de CV-ketel, zoals de naam al zegt, bedoeld om te zorgen voor warmte in huis. Vroeger had ieder huishouden naast een ketel ook een geiser, die ervoor zorgde dat men warm water had om te douchen. Tegenwoordig zijn deze twee functies echter veelal verenigd in één apparaat: de combiketel. Wil je dus niet nog een extra apparaat hebben hangen voor warm water tijdens het douchen of afwassen, dan is een combiketel de beste keus.

Tip 3: kies de juiste afmetingen

Tot slot kan de maat (en daarmee de inhoud) van een ketel behoorlijk variëren. Het is dus belangrijk om na te gaan wat voor formaat ketel je bij jou thuis nodig hebt. Een gezin met drie kinderen verbruikt natuurlijk een stuk meer water dan wanneer je alleen of met zijn tweeën woont. En heb je bijvoorbeeld een tweede badkamer? Dan zal ook deze van warm water voorzien moeten worden, wat weer kan betekenen dat je een grotere ketel nodig hebt. Laat je hierover echter vooral adviseren door een specialist, voordat je onnodig een te grote of per abuis een te kleine ketel aanschaft.

Dit bericht is geplaatst in Wonen. Bookmark de permalink.