Opleiding BHV

De BHV’er, naar alle waarschijnlijkheid schiet er direct iemand bij jou in het bedrijf in gedachten. Het is een zeer belangrijke taak binnen het bedrijf, want de bhv’er dient als eerste hulp bij een ongeluk totdat de hulpdiensten gearriveerd zijn. Een ongeluk zit namelijk een klein hoekje en dan is het wel zo fijne gedachte dat er iemand op de werkvloer is die verstand van zaken heeft. Een BHV’er dient jaarlijks zijn diploma te vernieuwen om te zorgen dat de kennis up-to-date blijft en dat er niet per ongeluk dingen verwateren. Maar wat wordt er nou eigenlijk behandeld tijdens een cursus bhv en ben je als werkgever eigenlijk verplicht om een bhv’er aan te stellen? Dit soort vragen ga ik vandaag behandelen in deze blog. 

Taken van een bhv’er

Zoals eerder vermeld is een bedrijfshulpverlener degene die aangewezen is om eerste hulp te verschaffen tot de hulpdiensten gearriveerd zijn. Taken kunnen erg variëren, maar in de kern is het terug te brengen naar de volgende taken:

  • Het begeleiden van een evacuatie van het gebouw;
  • Eerste (medische) hulp verschaffen;
  • Het bestrijden van beginnende brandjes;
  • Het aanspreekpunt zijn voor de hulpdiensten.

Ben ik verplicht om een BHV’er aan te wijzen?

De hoeveelheid bhv’ers die er in het bedrijf moeten zijn is onder andere afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de hoeveelheid werknemers in het bedrijf. Als er gekeken wordt naar de ARBO, zijn er de volgende richtlijnen als het gaat om het minimaal aantal verplichte bhv’ers in een bedrijf: 

–              Bij 0-50 werknemers: 1 bhv’er

–              Bij minder dan 250 werknemers: 1 bhv’ers per 50 aanwezigen

–              Bij meer dan 250 werknemers: minimaal 5 bhv’er

Aansprakelijkheid

Een ongeluk op de werkvloer kan helaas eigenlijk altijd wel gebeuren. Het is waarschijnlijk niet je eerste prioriteit maar het is toch altijd wel goed om te weten wat je rechten zijn en of je nou aansprakelijk bent. Het beperken van uw aansprakelijkheid tot een bepaald maximum wordt beschreven in de algemene voorwaarden. Wil je meer weten over het opstellen algemene voorwaarden, klik dan op de link.

Dit bericht is geplaatst in Medisch, Opleiding. Bookmark de permalink.