Oplossingen verzinnen voor verduurzaming in de bouw

Het wordt hoog tijd om aan de slag te gaan en oplossingen te verzinnen voor verduurzaming

De bouwsector is betrokken en enthousiast om te werken aan duurzaamheid. Tijdens kennisdagen wordt er stevig gepraat over de mogelijkheden voor verduurzaming in de sector. De uitdagingen zijn echter groot. Zo is er het klimaatakkoord, PFAS en stikstof; het mag dan ook duidelijk zijn dat iedereen doordrongen is van de ernst van deze situatie.

Er zijn helaas geen makkelijke en snelle oplossingen. Wel worden er oplossingsrichtingen bedacht die een stap in de juiste richting zijn. 

Niet meer stationair laten draaien van machines

Veel leveranciers werken al aan de introductie van elektrische machines. Zo ook Adrighem, waar we elektrische knik- en knikarmhoogwerkers vinden. Natuurlijk zien we dat allemaal graag sneller gaan. En door in te zetten op alternatieve brandstoffen kunnen we op korte termijn een bijdrage leveren. Ook ons gedrag moeten we niet onderschatten. Door het Nieuwe Draaien in te voeren en stoppen met de toepassing van stationair laten draaien van een machine kunnen we de uitstoot verminderen. Het levert ook geld op. Ook helpt het om slimme bouwlogistiek toe te passen, wat verder kan bijdragen aan het terugbrengen van emissies.

Een andere belangrijke en grote bijdrage komt voort uit verduurzaming van het huidige machinepark. Machines met oude Stage III-motoren moeten vervangen worden door nieuwe machines die uitgerust zijn met Stage V. De sector kan dit echter niet alleen. Vanuit Rijkswaterstaat blijkt dat de overheid bereid is om hierbij te helpen.

Huren van machines

Het vervoeren van machines van bouwplaats naar bouwplaats kan ook duurzamer. Wanneer je een project in het buitenland hebt kun je beter machines huren in het buitenland. Door te huren hoef je de machines verder niet zelf te onderhouden. Dit bespaart vervoerskosten, vervoer emissie en zijn de benodigde machines sneller op de locatie waar je het nodig hebt. Bedrijven zoals www.adrighem.com bieden rentals aan, ook in het buitenland en regelen daarnaast alle logistiek en onderhoud.

Hard aan de slag

Ook op projectniveau zijn verschillende overheden bereid om samen met de sector te zoeken naar oplossingen. Wij juichen deze verbeteringen toe. Het zijn grote uitdagingen, maar we hopen dat de bouwsector er samen met de overheid uit komt. En aan de slag gaan om meer duurzame oplossingen te verzinnen.

Dit bericht is geplaatst in Zakelijk. Bookmark de permalink.