Geldzaken

Sparen als een student: zo doe je dat

Je hoort mensen altijd zeggen dat de studententijd de beste jaren van je leven zijn. Maar niemand waarschuwt je voor de minder positieve kant van student zijn. Als je thuis woont, dan kun je makkelijker sparen, omdat je gratis eet, doucht en geen huur betaalt. 

Voor de studenten die op zichzelf wonen, kan het echter moeilijker zijn om te sparen als je elke maand rond moet komen met ongeveer 1000 euro. Van dat geld moet je dan huur, collegegeld, boodschappen, belasting, zorgverzekering en internet betalen. Naast de maandelijkse kosten wil je ook uitgaan met je vrienden, kleren kopen en sparen als er genoeg geld over is. Maar hoe doe je dit precies? Hier hebben we enkele tips voor je over hoe je als student kunt sparen. 

Zet extra inkomsten op je spaarrekening

Als student kan het zijn dat je wat zakgeld van je ouders en andere familieleden krijgt. Je kan dit extra geld op je spaarrekening gooien als je niks belangrijk ermee hoeft te betalen. Elke jaar moet je belastingaangifte doen, als je een bijbaan hebt, krijg je meestal als student wat geld terug van de belastingdienst. In plaats van dit geld aan onnodige dingen te besteden, kun je het beter meteen op je spaarrekening zetten. 

Stel dat je extra geld van de Belastingdienst of andere instelling terug krijgt, zet dit dan ook direct in je spaarrekening. Het is makkelijk om dit geld te sparen, omdat je het niet van je eigen inkomen af hoeft te halen. Dat betekent: je mist het niet en je hebt het ook niet nodig om je maandelijkse zaken te betalen. Als je niet al het extra geld op je spaarrekening wilt zetten, kan je ook een maandelijkse spaardoel stellen. Als je je doel voor het maand hebt bereikt, kan je iets leuks doen met de rest van het geld. Verder, als het makkelijk voor jou is om geld van je spaarrekening naar je bankrekening over te boeken, kun je ook je geld vastzetten voor een tijd en dan krijg je ook nog eens wat rente erbovenop.

Niet te veel uit eten

Als student heb je soms weinig zin en tijd om te koken. Thuisbezorgd en Uber Eats zijn maar één click away om snel eten te bestellen. Maar te veel bezorgen en uit eten gaan kost geld. Wat betaal je voor thuisbezorgd? Tussen de 10-15 euro voor één maaltijd. Met datzelfde geld kan je naar de markt, slager en winkel gaan en eten voorbereiden voor 2 tot 3 dagen. Zo bespaar je al heel snel geld. Om minder te gaan bestellen of uit eten te gaan is het handig om vantevoren voor 2 tot 3 dagen je maaltijden klaar te maken. Als je niet elke dag hetzelfde wilt eten kun je verschillende dingen klaarmaken en in de diepvries gooien. Dan heb je alsnog opties die snel klaargemaakt zijn en heb je nog meer geld over. Je kunt bijvoorbeeld elke zondag of maandag, koken voor de hele week. Inspiratie nodig? Google eens naar meal prep en je vindt genoeg ideeën. 


Een bijbaan vinden

De makkelijkste manier om geld te sparen is natuurlijk werken. Een bijbaan is makkelijk te combineren met een studie. Het hebben van een bijbaan houdt je ook nog eens lichamelijk en geestelijk bezig met iets anders dan alleen maar je studie. Het levert ook meer geld op en geeft je dus de ruimte om meer te sparen. 

De meest populaire bijbanen zijn banen in de horeca, klantenservice en retail sector. In de horeca komt het meestal voor dat een student als bezorger aan de slag wil. In deze sector is het ook makkelijk een baan te vinden, omdat je diensten in de avond kunt krijgen. Je bepaalt dan ook zelf hoe lang en op welke dagen je wilt werken. Verder is het heel populair om als callcenter medewerker aan de slag te gaan vanuit huis voor bijvoorbeeld de corona test- en vaccinatielijn. 

Als je geen interesse hebt in de bovengenoemde sectors, kun je op onze site andere opties vinden in verschillende sectors.