Lifestyle Veiligheid Zorg

Stadia van alcoholisme

Er zijn een paar alcoholisme stadia. Denk aan alcoholisme als een progressie van gebeurtenissen en omstandigheden. Zijn er meerdere alcoholisme stadia in de ontwikkeling van de ziekte, of is alcoholisme verschillend voor iedereen? Hier vertellen we de eerste drie stadia die dus wel verschillen per individu (Bron: https://www.connection-sggz.nl/).

Alcoholisme Stadia: Denial Stage 1

Voor sommigen is drinken een plezierige en sociale activiteit. Of het nu gaat om een cocktail in een stijlvolle lounge tijdens een werkuitje, of bier in de lokale sportbar, mensen verzamelen zich voor een paar drankjes en genieten van de menigte. Echter, voor sommigen, gaan de drankjes verder dan sociaal contact, hier gaat het om behoefte. Maar als je hen zou vragen of ze denken dat ze er genoeg van hebben, zou het antwoord “nee” zijn en waarschijnlijk gevolgd door “Er is niets mis”, of “Ik heb geen probleem.” Dit is kenmerkend voor de eerste stadia van de alcoholisme.

Alcoholisme Stadia: The Cover Up Stage 2

Wanneer mensen een drankje “nodig” hebben, in plaats van alleen maar willen genieten van een drankje, is het een teken van afhankelijkheid. Mensen kunnen niet waarnemen wanneer ze de controle verliezen. Echtgenoten, vrouwen, kinderen en mensen op het werk zouden kunnen merken dat er iets mis is. De drinker, die nog steeds in ontkenning is, spant zich in om hun gewoonte te bedoezelen. Als voorbeeld kunnen ze de wasruimte insluipen met een drankje. Dit is kenmerkend voor de tweede stadia van de alcoholisme.

Naarmate de ziekte vordert in dit stadium, beginnen we te zien hoe wreed alcoholisme is, als de persoon met het probleem ontkent en dekt, kan het zelfs voorkomen dat de schuld wordt gegeven aan de ander. ‘’Het is hun schuld dat de alcoholist problemen heeft’’. 

Alcoholisme stadia: je bent verkeerd, ik ben rechts fase 3

Wat begon als de wens om een paar drankjes te hebben, verandert in een aantal buiten die limiet, vooral omdat het individu niet kan stoppen met drinken. Tegen die tijd, heeft de verslaafde persoon waarschijnlijk een aantal waarschuwingen van familie en vrienden gehad. Verslaafden missen het werk, of hebben zelfs aantal beginnende gezondheidsproblemen die direct gekoppeld zijn aan het alcoholgebruik.

Voor anderen ben je manipulatief en egocentrisch geworden, het alcoholgebruik is uit de hand gelopen en er is een risico dat je je leven weggooit op dit moment. De mensen in je leven willen dat je behandeld wordt, maar je zegt dat dat niet nodig is. Misschien eet je niet, of zorg je niet voor jezelf, maar duw je dat allemaal opzij om je drankje te krijgen.

Wil je doordat je dit gelezen hebt toch stoppen met drinken? Wees dan niet bang om hulp te zoeken.