Tips om je tuin klaar te maken voor de lente

Het voorjaar is de beste tijd om nieuwe bomen en planten te plaatsen, omdat de grond nog vochtig is. Daarnaast is dit ook de beste tijd om te beginnen met het zaaien van voorjaarsbloemen in bakken, borders en bloempotten, zoals viooltjes, tulpen en narcissen. Hieronder vind je een aantal tips om je tuin voor te bereiden op de lente. En daarna? Heerlijk genieten van je eigen tuin!

Opruimen

Je kan het beste starten met het opruimen van planten, takken en bladeren die de winter niet hebben overleefd. Bij veel mensen ziet de tuin er rommelig uit na de winter. Bijvoorbeeld het siergras wat er na de winter uit ziet als een baal hooi. Het is de tijd om eerst het oude op te ruimen voordat je het nieuwe in de tuin zet. Wanneer je besluit om nieuwe planten in de tuin te zetten, moet je erop letten dat de planten vochtbestendig zijn. Het kan namelijk altijd nog gaan vriezen. 

Onkruid

Doordat de grond nog vochtig en vaak nog onbedekt is, is dit de beste tijd voor onkruid om te groeien. Daarom is het aan te raden om direct het onkruid weg te halen. Als je in het begin van het voorjaar het onkruid elke week goed bij houdt, hebben normale planten ruimte om te groeien zodat die tijdens de zomer ervoor kunnen zorgen dat het onkruid geen ruimte meer heeft om te groeien. Het is niet de bedoeling dat je onkruid doodspuit met azijn omdat dit schadelijk kan zijn voor het bodemleven. 

Water 

Wanneer de grond nog vrij nat is in de winter is het niet nodig om de planten water te geven. Als de zon begint de schijnen en de temperatuur gaat oplopen, is het wel verstandig om de tuin extra water te geven. Maar bij het lente klaarmaken van je tuin in het niet nodig. Kijk op tuinprofiel.nl wat de makkelijkste planten zijn voor in je tuin, zodat je jezelf alvast wat werk kan besparen voor in de zomer. 

Tuinset

Ook is het tijd om de tuinmeubelen weer buiten te zetten. Wanneer je een bamboe of een houten tuinset hebt is het aan te raden om deze af te dekken of binnen te zetten wanneer je die niet gebruikt. Kunststof meubelen daarentegen zijn beter bestemd tegen vocht. Nieuwe tuinset nodig voor het voorjaar? Kijk op tuinprofiel.be voor de sterkte tuintrends 2021. 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.