Tips voor een trap in je huis

Je loopt er altijd mee van verdieping naar verdieping: de trap. Een trap is functioneel, maar kan daarnaast ook erg mooi zijn als je het goed aanpakt. Denk aan siertrappen. Er zijn verschillende trappen, dus kijken we even naar welke trappen er allemaal zijn, wat je ermee kunt en wat bij jouw stijl past.

Soorten trappen

Allereerst is het goed om te weten welke soort trappen er zijn. Trappen vind je in verschillende soorten en maten en is altijd wel maatwerk, omdat het formaat per huis of gebouw anders is. Trappen die onderscheiden worden zijn voornamelijk: rechte trap, wenteltrap, kwartslagtrap, glazen trap en een zwevende trap. Een rechte trap loopt in een rechte lijn van boven naar beneden. Deze trappen kunnen breed of smal zijn. Deze kunnen heel simpel, maar ook met luxe materialen worden gemaakt. Een wenteltrap, ook wel siertrap genoemd, is een trap met een wenteling erin.

Het loopt in een soort helixvorm van de ene naar de andere verdieping. Een wenteltrap is heel handig voor gebouwen waar weinig ruimte is of voor ruimtes waar je in het midden van de ruimte naar boven of beneden wil kunnen. Een kwartslagtrap is een trap die, zoals de naam misschien al doet vermoeden, recht naar boven loopt, maar aan de onderkant een kwartslag gedraaid is.

Zo is de trap toegankelijker voor de traploper. Vaak zie je dit bij woningen waarbij de trap in de gang bij de voordeur is gesitueerd. Een glazen trap is een trap die zich onderscheidt door het glas wat erin verwerkt is. De zijkanten zijn van glas en dus transparant. In sommige gevallen zijn de treden van de glazen trap ook van glas. En bij een zwevende trap ‘zweven’ de treden als het ware, omdat het lijkt alsof de treden niet aan elkaar of de trap vastzitten door de ruimte ertussen.

Trappen op maat

Als je de zoektocht bent gestart naar een nieuwe of andere trap, kijk dan naar de stijl die je graag in je huis wil hebben. Trappen kunnen op maat worden gemaakt door de leverancier, waardoor je je dus geen zorgen hoeft te maken of het gaat passen of niet. Er zijn leveranciers van trappen die het helemaal volgens wens maken en ook advies geven over wat bij je huis past. Zo heb je altijd een mooie trap!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.