Verbeter uw huis!

Veel mensen horen het woord groen en denken aan plantjes. Wanneer ik het woord gebruik gaat het over het klimaat. Samen met alle Nederlanders wil ik ervoor zorgen dat wij een collectief aan huizen hebben dat nul op de meter eist van het energiesysteem. Ik zou het ons nationaal trots vinden als dit lukt. Hiervoor dienen echte stappen te worden gezet. Mensen moeten stoppen met het wijzen van vingers en bovenal echt actie gaan ondernemen. Er zijn grote bedrijven die verantwoordelijk zijn voor grote hoeveelheden uitstoot en claimen dat er niets aan de hand is. Dit kan niet zo langer. Bedrijven zoals dit staan tegenwoordig bekend als “ greenwashing”  bedrijven. Deze doen hun acties een stuk groener laten lijken dan dat ze daadwerkelijk zijn.

Elke helpende hand is er eentje

Maar u bent slechts een bewoner van een huis, geen miljoenenbedrijf. Wat kan u doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Denk hiervoor, heel simpel, eerst aan de opwarming van uw eigen huis. U wilt waarschijnlijk het lekker warm hebben in de winter. Iedereen van ons wil dat, maar wat u waarschijnlijk niet door hebt is dat uw huis zo lek als een mandje kan zijn. In Nederland staan veel woningen die rondom het jaar 1960 gebouwd zijn. Het gaat om woningen die in razendsnel tempo zijn gebouw door onze overheid. Dit was nodig om de babyboom op te vangen, een bekend resultaat van de oorlog. Het is niet dat deze woningen slecht in elkaar zitten. Ze zijn simpelweg voor de standaarden die we vandaag de dag hanteren, ondermaats geworden. Ze presteren slecht op energieniveau, simpelweg omdat de warmte niet binnen in de woning blijft. 

Nieuwe ramen

De voornaamste reden dat deze woningen zo lek als een mandje zijn zijn de ramen. Veel van de ramen die in de tijd van de bouw gebruikt zijn zijn enkelglas. Dit glas geeft gemakkelijk de warme lucht van binnen door naar buiten, waardoor uw gasrekening ook oploopt! U kunt het milieu en uw portemonnee helpen door te investeren in dubbel glas. Deze ramen bestaan uit twee lagen dik glas met een vrijwel vacuüm gezogen ruimte ertussen. Deze ruimte laat nauwelijks warmte door zich heen lopen omdat er vrijwel geen stof ertussen aanwezig is. De warmte kan zich aan geen materiaal binden, omdat het er niet is. Laat nu uw glas vervangen en bespaar tot wel honderd euro per jaar op uw gasrekening!

Dit bericht is geplaatst in Wonen, Woning. Bookmark de permalink.