Verstandskies 101: alles wat je moet weten over de meest gevreesde kies

“Goh, dat zou tijd worden!”. Het is de voor de hand liggende grap wanneer iemand vertelt dat de verstandskiezen doorkomen. De verstandskies: het is de kies waarover de meest uiteenlopende verhalen rondgaan. De één krijgt te kampen met helse pijnen, de ander krijgt überhaupt nooit verstandskiezen. Maar wat is nu eigenlijk precies het nut van verstandskiezen? Sterker: wat is eigenlijk precies een verstandskies? En waar komt die naam vandaan? Op dit soort vragen geven we antwoord in dit artikel. Lees dus gauw verder en ontdek alles over de verstandskies!

Is het nu verstándskies of vérstandskies?

Vrijwel allemaal spreken we het woord ‘verstandskies’ uit als een combinatie van ‘verstand’ en ‘kies’, gekoppeld met een verbindings-s. Een enkeling heeft het echter over de ver-stands-kies, verwijzend naar de verre stand, helemaal achterin de kaak. Op zich een logische gedachte, maar niet correct. Het woord verstandskies hoort daadwerkelijk uitgesproken te worden als verstándskies, met de klemtoon op de tweede lettergreep. De benaming heeft dan ook niets te maken met de plek waar de kies doorkomt.

Daarentegen is het natuurlijk ook niet zo dat je meer verstand krijgt wanneer je verstandskiezen doorkomen. De naam is gelieerd aan de leeftijd waarop de kiezen doorgaans zichtbaar worden: namelijk zo rond het twintigste levensjaar. Doorgaans wordt ook aangenomen dat pas rond je 25ste je verstandelijke vermogens volledig ontwikkeld zijn. De verstandskiezen komen dus vaak rond dezelfde periode door, maar zijn natuurlijk niet echt een indicatie van enige cognitieve ontwikkeling.

Problemen door de verstandskies

Aangezien je toch niet aantoonbaar slimmer wordt van verstandskiezen en het kauwen vóór de komst van deze kiezen ook uitstekend ging, zit eigenlijk niemand te wachten op verstandskiezen. Ze zijn niet per se functioneel en doordat ze pas doorkomen terwijl de rest van het gebit allang ontwikkeld is, ontstaan er vaak problemen. Verstandskiezen groeien vaak scheef of komen maar half door. Hierdoor kunnen gaatjes ontstaan in de verstandskiezen én nabijgelegen kiezen, evenals problemen met het tandvlees en zelfs problemen met kauwen. Daarom worden verstandskiezen vaak getrokken, zelfs preventief.

Een verstandskies laten trekken

Een verstandskies trekken gebeurt doorgaans door een kaakchirurg, nadat je een doorverwijzing van de tandarts in Staphorst hebt gekregen. Het best kan dit gedaan worden wanneer de verstandskiezen al volledig zijn doorgekomen. Wanneer dit nog niet het geval is heeft de chirurg namelijk minder ruimte en grip en moet hij vaak een sneetje in het tandvlees maken om ruimte te creëren. Bekend is dat het trekken van verstandskiezen tot een behoorlijke napijn kan leiden. Ook nabloedingen, ontstoken of langzaam genezende wonden, beschadiging van de zenuw en zelfs een kaakfractuur behoren tot de mogelijke complicaties.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.