Wanneer is het een goed idee om muurisolatie te nemen?

In het kort kan deze vraag beantwoordt worden met: “Dat is altijd een goed idee!”. Natuurlijk ligt het niet zo simpel als dat en mede met deze reden in het achterhoofd is dit blog geschreven. In dit blog worden namelijk de voor- en nadelen van muurisolatie behandeld, welke soorten muurisolatie er zijn en hoe je kan ontdekken of je al muur isolatie hebt. Ben je benieuwd naar de informatie die in dit blog behandeld wordt? Lees dan snel verder!

Pro’s and cons van muurisolatie

Laten we van start gaan met de voordelen van muurisolatie. Het is namelijk nooit verkeerd om te weten wat je er nu eigenlijk mee kan winnen!

Allereerst is het verbeteren of het volledig opnieuw laten isoleren van jouw muren een punt wat bijdraagt aan een beter milieu. Dit komt door het feit dat je minder stookkosten maakt, gedurende het hele jaar. Dat is ten eerste goed voor het milieu, maar ook nog eens voor jouw energierekening!

Daarbij komt kijken dat muurisolatie ook het wooncomfort aanzienlijk verhoogt. Als je bedenkt dat het altijd een aangename temperatuur is in jouw huis, zonder dat je hier veel meer voor hoeft te stoken is dat alleen maar mooi meegenomen, toch?

Ook is het zo dat bij de juiste muurisolatie de waarde van jouw huis toeneemt. Dat kan mooi van pas komen als je nog eens wil verhuizen in de toekomst!

Nadelen van muurisolatie zijn er eigenlijk alleen bij spouwmuur isolatie. Het is namelijk zo dat als je een slecht geventileerde woning hebt het vocht nergens naartoe kan, waardoor dit vocht gaat ophopen in de muren, plafonds en tegen de ruiten. Een goed voorbeeld van plekken waar dit kan voorkomen is in de badkamer. Iets wat je hiertegen kan doen is radiatorfolie kopen. Dit houdt de warmte vast en zorgt voor minder condensatie.

Verschillende soorten muurisolatie

Om te beginnen heb je spouwmuur isolatie. Dat is hierboven al eens eerder genoemd. Een spouwmuur is eigenlijk een tussenmuur met lucht erin. Deze vorm van isoleren maakte in de jaren ’70 en tachtig haar opkomst en veel huizen die op deze manier zijn geïsoleerd zijn ondertussen dan ook nodig toe aan vervanging. Je kunt achterhalen of jij spouwmuurisolatie door te checken of jij opgevulde gaatjes ziet in de buitenmuur. Vaak is dit met cement gedaan.

Behalve spouwmuur isolatie heb je ook nog gevelisolatie. Wanneer er over deze vorm van isolatie wordt gesproken wordt de buitenmuur geïsoleerd. Tegenwoordig gaat de voorkeur uit naar deze manier van isoleren.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.