Financieel

Wat zijn de voordelen van energiemonitoring?

Wat zijn de voordelen van energiemonitoring

Een apparaat om het energieverbruik in je woning in de gaten te kunnen houden, ook wel bekend als het energiemonitoring, is een apparaat dat wordt aangesloten op de stroommeter van je woning en werkt op basis van elektrische aandrijving. Dit apparaat geeft de huidige informatie over je energieverbruik. Met een energiemonitoringsysteem kun je in één oogopslag zien welke apparaten energie verbruiken en welk apparaat hoeveel verbruikt. Er wordt een momentopname van de verbruikte energie weergegeven op dit apparaat. Welke voordelen heeft zo’n apparaat nou eigenlijk? 

Voordelen van energiemonitoring

Bij het gebruik van een energiemonitoringsysteem in je woning zijn er verschillende voordelen te bedenken. Het apparaat maakt het bijvoorbeeld gemakkelijk voor woningeigenaren om het energieverbruik te peilen en te beperken. Energiemonitoring kun je twee keer laten nadenken over het verbruik van energie en en het gebruiken van apparaten die veel energie verbruiken. 

Woningeigenaren kunnen ook meldingen instellen wanneer er een apparaat in de woning energie verbruikt. Stel dat je een avond niet thuis bent en je je televisie vergeten bent uit te zetten, dan krijg je een melding op je telefoon, tablet of computer met een melding dat een apparaat langdurig veel energie aan het verbruiken is. Deze optie kan een woningeigenaar veel energie laten besparen. Je zal ook het gebruik van apparaten die energie vereisen beperken aangezien je op deze manier veel energie bewuster leeft.

Door iedere dag energie te besparen, bespaar je op langer termijn een hoop geld. Het verbruiken van minder elektriciteit zorgt uiteraard ook voor een lagere energierekening.