Zo geef je een goede werkpresentatie

Na de studie denk je er misschien van af te zijn: presentaties geven. Maar ook op je werk kan het voorkomen dat je iets moet presenteren voor je collega’s. Bijvoorbeeld een plan of de uitkomsten van je werk. Ben jij nog op zoek naar een locatie om je presentatie aan collega’s of klanten te geven? Je kunt een volledig, met beamer en al, uitgeruste zaal huren in Utrecht bij Vergadercentrum Vredenburg. Je vindt hieronder tips van ons voor een goede presentatie. Een goed begin is het halve werk!

Oefen hardop

Oefenen, oefenen oefenen. Dat is vooral belangrijk om je goed voor te bereiden. Je hebt misschien het gevoel dat je teksten voor een toneelstuk aan het instuderen bent, maar deze herhaling is een belangrijk onderdeel van een goede voorbereiding. Je kan oefenen voor een spiegel, zodat je ook kan letten op je houding en uitdrukking. Maar als je iemand in de buurt hebt dan kun je hen je slachtoffer maken. Vraag je slachtoffer om naar je presentatie te luisteren en je feedback te geven.

Hardop oefenen is de beste manier om later niks te vergeten en niet over je woorden te struikelen. Daarnaast kan je presentatie hardop ineens heel anders klinken dan dat je dacht dat het klonk in je hoofd. Geen tijd om hardop te oefenen? Ga eens multitasken en oefen tijdens dingen die je elke dag doet. Praat tegen jezelf tijdens het rijden, tijdens het aankleden of wanneer je je brood smeert.

Herhaling is key

Tijdens je presentatie heb je maar de mogelijkheid om een paar punten echt duidelijk over te brengen. Denk daarom goed na over wat je belangrijkste punten zijn. Of je presentatie nu gaat over een klein idee of een pitch waar een deal van twee miljoen euro vanaf hangt; de spanningsboog van je publiek is kort en er zullen maar een paar punten worden onthouden.

Kies je belangrijkste punten en besteed een hoop tijd aan het duidelijk maken van deze punten. Ook daarbij, net zoals bij het oefenen van je presentatie, is herhaling de sleutel. Vertel je punt meerdere keren op verschillende, zodat het echt blijft hangen. Als je punt niet de moeite waard is om te herhalen, dan kun je het misschien net zo goed weglaten uit je presentatie.

Dit bericht is geplaatst in Zakelijk. Bookmark de permalink.